lördag, mars 20, 2010

Hammarby Bandy är återigen i bandyfinal

För 104 år sedan spelades den första SM-finalen i bandy. 1907 möttes IFK Uppsala- IFK Gävle i Boulongerskogen i Gävle. Uppsala vann den matchen med 4-1. I morgon är det dags igen för SM-final. Den 111 i ordningen eftersom det har spelats sju omspelsmatcher genom historien. Senaste gången omspel tillämpades var 1964 då Broberg och Skutskär möttes två gånger innan Söderhamnslaget Broberg korades som mästare. Sedan dess har förlängning tillämpats om en final slutat oavgjord vid full tid. Uppsala har stått värd för SM-finalerna 20 gånger. Även Hammarbys fotbolls hemmaarena har stått värd för bandy finalerna. 23 gånger har finaler avgjorts på Söderstadion.

Det var två år sen sist som Hammarby var i final. Den bittra mars eftermiddag då Hammarby tappade 3-0 som vi hade efter 60 minuter spel till en tung och hemsk 3-4 förlust efter förläning mot Edsbyn och vi tappade guldet från våra händer. Men under 2000-talet har Hammarby varit vana vid finaler. Sex stycken har det blivit detta århundrade och genom historien har Hammarby varit i ytterligare en final. Samtliga dessa finaler har dock Hammarby förlorat och nu jagar klubben guldet för åttonde gången. Förutsättningarna finns det, för så här bra har Hammarby aldrig varit. Man har gått fram som en ångvält under 2010 och förlorat bara en match och det var mot Sirius i första kvartsfinalen. Annars har det bara blivit två oavgjorda och 22 segrar med slutspelsmatcherna inräknade. Man har spelat med en stor trygghet och har spelare i laget som kan avgöra. Patrik Nilsson har sammanlagt gjort 66 mål och David Karlsson har smält in 63 mål. Även Kalle Spjuth och Ulf Einarsson har visat framfötterna i slutspelet. Men alla i laget är viktiga och allt måste klaffa för att guldet ska bärgas i morgon.

Att de skulle bli Bollnäs som skulle stå som finalmotståndare i morgon är överraskande. Alla trodde på Sandviken, Edsbyn eller Västerås SK som finallag innan säsongen. Bollnäs har smugit sig fram till finalen men samtidigt är det ingen tillfällighet att laget är där. Man har visat upp en stor vilja och moral och har haft marginalerna på sin sida. Man slog ut Sandviken i semifinalen efter 3-2 i matcher detta efter att ha vänt 1-2 underläge genom 4-3 efter förläning i den fjärde matchen och i den femte avgörande matchen blev det 2-1 seger för Bollnäs efter straffmål i andra övertidsminuten i ordinarie tid. Tillskillnad från Hammarby som gör sin sjätte final på 2000-talet var det ett tag sen Bollnäs var i final. 1956 var man där sist och då slog man Örebro med 3-2 och tog sitt andra guld. 1951 tog man sitt första guld då man även då slog Örebro med 3-2. Även Bollnäs har matchvinnare i laget. Ville Altonen har gjort 11 mål under slutspelet och 29 under seriespelet, Mikko Lukkarila sju stycken och 27 stycken under serien. Men det främst ett fantastisk målvaktsspel från Timo Oksanen som gör att Bollnäs är i final i morgon. 33-åringen räddade bland annat en straff och svarade för ytterligare en rad kvalificerade räddningar i den avgörande semifinalen.


De båda finallagen har mötts två gånger under säsongen och lagen har en seger var. 5-4 vann Bollnäs sin hemmamatch och Hammarby vann på Zinkensdamm med 3-2.

Naturligvis är Hammarby favoriter men i en final kan allt hända och Bollnäs är inte ofarliga. Det kommer bli en jämn och spännande match och jag tippar givetvis att Hammarby äntligen får jubla och fira ett SM-guld. Vi är det bästa laget under säsongen och nu ska vi visa det att vi även är bäst när det gäller.

Tips: Bollnäs- Hammarby 3-5

Inga kommentarer: