torsdag, mars 25, 2010

Regeringen vill skicka tillbaka barnen till krigen

Migrationsminister Tobias Billström presenterar idag ett förslag om att Sverige istället för att ta emot ensamkommande flyktingbarn ska bygga barnhem i länderna de kommer ifrån, och skicka tillbaka dem dit.

Vänsterpartiets talesman i flyktingfrågor reagerar starkt:

- Det är fullständigt absurt att regeringen vill sända barn tillbaka till krigen i Afghanistan, Somalia och Irak. Barn som lyckats fly från krig har rätt till skydd och trygghet och Sverige har en skyldighet att hjälpa, säger Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesman för Vänsterpartiet.

- Självklart skall Sverige bygga barnhem och skolor och på andra sätt bidra till civil utveckling i andra länder. Men det finns ingen anledning att blanda ihop det med att barn har rätt till skydd undan krig. Om regeringen verkligen var intresserad av att öka säkerheten och möjligheterna till utveckling i Afghanistan vore det bästa att ta hem de svenska trupperna och istället pengarna satsa på civilt bistånd, säger Kalle Larsson.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Med tanke på att NATO till och från blåser bort hela storfamiljer, så bara enstaka medlemmar finns kvar i livet - och då ibland barn - verkar Billströms förslag milt sagt osmakligt. Sverige är ju någon sorts halv-allierad numera med familje-bombarna, men det verkar inte som om regeringen vill erkänna det ansvaret. Sverige är faktiskt ansvarigt för att hem bombas sönder i ett land som vi inte har något otalt med. Då kanske det är följdriktigt att säga att vi inte vill höra talas om att eventuella överlevande dyker upp i Sverige?