tisdag, mars 09, 2010

Fattigdomen bland ensamstående mödrar ökar

När Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson bad Riksdagens utredningstjänst beräkna ekonomisk utsatthet för ensamstående kvinnor med barn var siffrorna hon fick tillbaka alarmerande.

25,5 procent av gruppen ensamstående kvinnor med barn lever under den relativa fattigdomsgränsen idag.

- Under den här mandatperioden har andelen fattiga ensamstående kvinnor med barn ökat med 22 000 personer. Det är ovärdigt ett riktigt välfärdssamhälle, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

Idag har Sverige 57 000 fattiga ensamstående kvinnor med barn. Relativ fattigdom anses föreligga när hushållets disponibla inkomst understiger 60 procent av samtliga hushålls inkomst.

- Nu måste vi få till en förändring. Ensamstående mödrar har rätt till ett värdigt liv utan att ständigt behöva gå runt med en oro för sin ekonomi, en oro som lägger sig som en klump i magen och gnager. Vi måste bland annat indexreglera underhållsstödet och höja det med 200 kronor per månad, säger Ulla Andersson (V).

Vänsterpartiet menar också att barnomsorg på obekväm arbetstid är avgörande för ensamstående mödrars situation på arbetsmarknaden. Rätt till fasta jobb på heltid, möjligheter att stämpla upp till heltid och en modern sjukförsäkring utan stupstock är andra viktiga åtgärder för att förbättra den ekonomiska situationen för ensamstående kvinnor med barn.

Inga kommentarer: