Med ett knappt år kvar till valet möttes i går partiledarna i en partiledardebatt i Riksdagen.
Företrädarna för det rödgröna samarbetet är stenhårt fokuserade på att föra fram sin politik för fler jobb. Den moderatledda regeringens representanter verkar inte lika angelägna om att berätta vilken politik de ska gå till val på. Och de vill hellre prata om arbetslöshet än om begreppet utanförskap som var så viktigt i den borgerliga kampanjen inför förra valet.
Förklaringen till högeralliansens tystnad ligger kanske i den siffra som Vänsterpartiets Lars Ohly lyfter fram i debatten.
- Utanförskapet har ökat med 70 000 personer enligt er egen definition. Det är ett kapitalt misslyckande för en regering som gick till val på att minska utanförskapet, säger Lars Ohly.
Mona Sahlin konstaterar att någonting idag håller på att gå i grunden snett i Sverige och uppmanar Reinfeldt att ta ansvar för den politik regeringen fört istället för att skylla allt på finanskrisen
- Det var inte finanskrisen som förstörde a-kassan och ökade klyftorna mellan pensionärer och löntagare. Och det var inte finanskrisen som gjorde att Sverige nu halkar efter och har högre arbetslöshet än snittet bland länderna i EU, påpekar Mona Sahlin.
Miljöpartiets Maria Wetterstrand hävdar att regeringens försämringar för sjuka och arbetslösa inte skapat några jobb. Hon gör under debatten flera försök att få besked om vilken politik den moderatledda regeringen vill föra framöver.
- Kommer ni att gå till val på ytterligare försämringar för de sjuka, undrar Maria Wetterstrand.
Men svaren uteblir. Efter att ha ställt samma fråga gång på gång kan Maria Wetterstrand inte göra annat än sluta med ett konstaterande.
- Vi får inget besked om vilken politik som ska gälla efter valet, säger Maria Wetterstrand slutligen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar