söndag, oktober 18, 2009

Musikskolan: 40 år i Emmaboda kommuns tjänst

I 40 år har Emmabodas kommunala musikskola utbildad elever till musikens värld. För en del som mig så var det förgäves. Vi som inte har musikaliska färdigheterna i blodet, eller som en sa att det enda han spelade med respekt för sina grannar var stereon hemma. Men så finns det andra som verkligen har tagit till sig av utbildningen och gått vidare i sina musikaliska karriärer på olika nivåer.

I går firade musiksskolan som numera heter Emmabodas kommunala kulturskola sitt 40 års jubileum i Emmaboda Folkets Hus med ett öppet hus där man visade upp sin verksamhet som är omfattande. Det innefattar allt från förskolebarn, grundskolan, gymnasiet och särskolan.

Under 2008 hade man hand om 879 elever, fördelade på 482 klassundervisningar, 312 instrumentundervisningar, 68 i projektundervisning och c/o Music undervisning 17. I projektundervisning ingår elevens val, Circus MIKS (Musik I Kommunikation och Samspel) , kulturrytmik, Lucia och G0 On och i den sista c/o Music ingår Pascalverksamheten som syftar till att ge barn i behov av särskilt stöd tillgång till musik och kultur på samma sätt som alla andra.

Man arbetar naturligvis väldigt utåtriktat och det gör man b la med att i slutet av varje läsår ger ett antal elevkonserter runt om i kommunen, lärarna har ett eget band som heter Bungy Jump och som spelar vid olika tillfällen.

Nu har man alltså bytt namn till Emmabodas Kommunala Kulturskola. Man har därmed breddat sin verksamhet till att innefatta bl.a. rytmik – musikteknik - drama. De har också tagit bort åldersgränsen, så alla kan söka till Kulturskolans verksamhet.

Detta var lite om Musikskolans verksamhet och i går var det alltså dags för att ha öppet hus för att fira sina 40 år i Emmaboda kommuns tjänst. Det var ett hundratal personer som hittade till Folkets Hus och tog del av Kulturskolans utbud. Det bjöds på ”spelhörna”, Pop & Rock, sång, Ukulele-workshop, teater/drama, historik & framtid, trubadur, drag-, stråk- och blås.

Det var jättetrevligt att se detta fantastiska, energirika och sprudlande utbud. Det är med stolthet som man som kommuninvånare ser Kulturskolans verksamhet och man kan inte betona för mycket hur viktig kultur är för oss människor. Utan kultur skulle vi inte överleva länge på denna jord. Efter de primära behoven som mat, dryck, sömn, bra luft mm så är kultur ett viktigt sekundärt behov. Här gör Emmaboda Kommunala kulturskola en god gärning för oss som bor i kommunen.

Jag gratulerar Musikskolan för 40 framgångsrika år och önskar Emmaboda kommunala kulturskola all lycka till i sin viktiga verksamhet nu och framöver.

















De här två bilderna från gårdagens jubileum visar det som Musikskolan har som spännvid. På den översta bilden introducerar en av lärarna en ung flicka i fiolens underbara värld. Fiolen är nästan lika stor som henne men hon ger sig i kast med instrumentet med ett barns nyfikenhet. Kanske en dag om ca 10-15 år så blir denna tjej en berömd fiolspelare. Men om hon nu inte skulle bli det så finns alla förutsättningar till att hon kommer att ha roligt på vägen om hon nu väljer fiol eller något annat instrument. Det kommer de entusiastiska lärarna se till att hon och alla andra elever får.

På bilden nedanför spelar två grabbar som heter Martin (Efternamnen kommer jag tyvärr inte ihåg) som spelade i Musikskolan för ett tiotal års sen och som spelar tillsammans fortfarande. De kör eget material på svenska i en Lars Winnerbäck inspirerad gitarrmusik. De två är några av de många som är en produkt av musikskolans verksamhet och som har gått vidare i sina musikaliska liv.

















En av Kulturskolans värdegrunder är att alla elever kan lära sig spela ett instrument, men det tar olika lång tid att lära sig. Detta är ett hoppfullt budskap för mig som inte har något sinne alls för instrument spelande. Det är aldrig för sent för lärandet :-)

Inga kommentarer: