lördag, oktober 24, 2009

Film i Glasriket- VideocracyI går invigdes Festivalen-Film i Glasriket i Alstermos Folkets Hus. Film i Glasriket är en manifestation som vill värna om biografens roll som kulturell mötesplats i det lokala samhället under parollerna: "Film i hela Sverige" och "Hela Sverige ska leva".

Under två veckor kommer filmer att visar i fyra kommuner, Emmaboda, Nybro, Uppvidinge och Lessebo, och 17 biografer och 96 föreställningar.

Vi i Åfors Folkets Hus kommer visa tre filmer med start i kväll. Filmerna kommer visas på Lördagar och har en bra spännvidd. Vi inleder i kväll med en dokumentär som handlar om Italiensk kommersiell TV.Kommersiell TV i Italien har rykte om sig som den sämst i Europa och har blivit en maktfaktor för den sittande premiärministern och ägaren Silvio Berlusconi. Bakom en fond av skrattspäckad underhållning och lättklädda kvinnor döljer sig ett skrämmande maskineri.

Regissören Erik Gandini är född och uppväxt i Italien. Han är del av den generation som varit med om ett över 30 år långt experiment av underhållningstelevision. I en explosion av bilder i glada färger med musik och dans av lättklädda unga kvinnor är tesen att man inte ska behöva tänka utan bara roas.
Men vad händer när televisionen blir norm för verkligheten och det abnorma blir normalt?

Då det roliga inte längre är roligt.

Videocracy skildrar ett samhälle där bilden för länge sedan utklassat ordet och där yta och utseende regerar. Där leken nu är allvar och det ofarliga förvandlats till farligt.

Klockan 19.00 börjar filmen och efteråt finns det fika att köpa nere i samlingsalen. Vi är stolta och glada att lokalavdelningen i Emmaboda för Rättvisemärkt/Fairtrade står för fikat med sina produkter som är en oberoende produktmärkning. När du väljer Rättvisemärkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Inga kommentarer: