fredag, oktober 09, 2009

Bildningsnämnden har bestämt sig om Lokalutredningen

I gårdagens nämndsammanträde bestämde vi i Bildningsnämnden i Emmaboda kommun hur vi vill att verksamheterna ska bedrivas i våra lokaler. En omfattande utredningsarbete har nått fram till slutet för våran del. Sen ska kommunstyrelsen säga sitt innan projektering anbudsförfarandet och arbetet med renoveringen av skolorna kan starta.

Bakgrunden till denna lokalutredning är många men i stora hela handlar det om att barn och elevantalet sjunker i vår kommun och vi måste anpassa kostymen efter det. Sen har skolorna i Emmaboda och Lindås några år på nacken och är slitna och behöver renoveras för att få ändamålsenliga lokaler som är anpassade efter dagens behov. Sen finns det lukt och ventilationsproblem på lågstadieskolan i Emmaboda att beakta. Även i Lindås finns sådana problem.

Vi har i snart två års tid diskuterat denna fråga fram och tillbaka. Sen bytte vi i början av förra året bildningschef och det gjorde att frågan stagnerade lite mest p g a den nye chefen även skulle under våren i fjol kombinera sitt nya uppdrag med sin andra tjänst som rektor och slutföra det uppdraget. Därför fick han hjälp med chefsjobbet under hösten men det gjorde att det stagnerade lite innan sommaren i fjol. Men under hösten 2008 började en arbetsgrupp arbeta med frågan för att ta fram olika förslag. Under våren tillkom en arkitekt som tillsammans med arbetsgruppen tog fram tre olika förslag som vi politiker skulle ta ställning till. Förslagen kom strax innan sommaren.

Sen har de politiska grupperingarna diskuterat förslagen och i går var vi alltså mogna att fatta ett beslut från Bildningsnämnden. Beslutet blev följande:

Att skolverksamheten 0-12 år på Bjurbäcksskolan även fortsättningsvis kommer att bedrivas i de nuvarande låg- och mellanstadiebyggnaderna som renoveras och där alla ytor behålls.
Dessa båda lokaler ska dock byggas om så att de på sikt kan utnyttjas flexibelt i förhållande till det behov som kommer att finnas för 0-12 år.

I dessa lokaler ska dessutom fritidshemsverksamheten inrymmas, och den ska ha tillgång till eget kök, förråd och eget möblemang.

När det gäller högstadiebyggnaden så byggs den nuvarande matsalen om och förses med en scen och kommer att fungera som samlingslokal i skolan och ska ersätta den nuvarande aulan som inte används i större utsträckning I den sistnämnda delen så hade vi i Vänsterpartiet synpunkter på vårt styrelsemöte sist. Här menade vissa av oss att det är tveksam att integrera samlingslokal med matsal. Att man förminskar matsalens funktion och betydelse som en plats där eleverna ska äta i en lugn och behaglig miljö. Nu är det självklart ingen av oss som tror att dessa två verksamheter ska bedrivas samtidigt men det finns ändå oro för att det kommer att försämra den lugna miljön. Jag har full förståelse för den synpunkten och det är någonting som man måste tänka på när så småningom börjar bygga samlingslokalen. För egen del tror jag ändå att det kommer att bli bra att ha samlingslokalen där, det kommer att frigöra ytor där aulan är i dag för annan verksamhet. Det kommer bli en avskild samlingslokal intill matsalen så de båda verksamheterna ska inte behöva störas av varandra.

Där Aulan finns idag kommer istället verksamheten för Grundvux och Särvux att inrymmas, till vilken man idag hyr lokaler i kvarteret Rosen (vid taxi).

På våningen ovanför matsalen kommer den nya kulturskolan att ta nuvarande musik- och hemkunskapssalar i anspråk, och där ska även högstadiets musikundervisning inrymmas.
De båda nuvarande hemkunskapssalarna ersätts med en enda hemkunskapssal som kommer att placeras där det idag finns lärararbetsrum.

Man kommer också att avyttra Vita Huset, medan det däremot blir fortsatt verksamhet i den så kallade gula paviljongen. Detta i syfte att skapa mer utrymme för personalrum och grupprum i huvudbyggnaden, dit annars verksamheten var tänkt att flyttas från paviljongbyggnaden.

När det gäller skolan i Lindås så kommer man att genomföra en ordentlig renovering även av denna skola, med utgångspunkt från huvudbyggnaden där all verksamhet, F-6 ska vara inrymd. Alltså ska inga klasser från Lindås mellanstadie flyttas till Bjurbäcksskolan. Däremot ska slöjdundervisningen för Lindåseleverna ske i Bjurbäcksskolans relativ nyligen renoverade slöjdlokaler. Det p g a vi inte ha råd att bygga ut slöjdsalen i Lindås. Lokalerna där förskolan har sin verksamhet i dag och som kallas Geparden kommer att rivas och Helges Villa som inrymmer fritidshemmet Puman kommer att avyttras.

Precis som i Emmaboda poängteras att fritidshemsverksamheten i skolan ska få ett eget utrymme med eget kök, förråd och möblemang.

Dessutom kommer biblioteksverksamheten att vara kvar i den gamla skolbyggnaden inne på gården, den så kallade Gula Skolan. Här var alliansens ledamöter inne på att integrera biblioteksverksamheten inne i skolan vid renoveringen. Så har vi det i andra skolor som Johansfors, Långasjö och Vissefjärda och där tycker jag det är en verksamhet som fungerar alldeles utmärkt. Barnen kan på ett naturligt sätt i sin undervisning och fritid besöka biblioteket som en del av verksamheten. Men när det gäller Lindås skola tycker jag nog att det är en fin byggnad som ligger i skolgården och det tillkommer en kostnad om man skulle flytta ett väl fungerande bibliotek till skolan när det skiljer mindre än 50 meter från varandra. Att det inte är värt pengarna ska jag inte säga för det är de. Alla förändringar i Lindås skola är förbättringar i det skick som skolan är i. Men jag tycker ändå att biblioteket ska vara där den ligger i dag och att man tar de ekonomiska resurserna till andra ändamål som känns mer angelägnare.

Det känns skönt att vi äntligen har kommit till ett beslut i denna fråga. Den har stöps och blötts en längre tid och skapad en del frågor och funderingar ute i våra verksamheter bland personal och elever. B la har oron varit stor för att vi skulle besluta att årskurs 5 och 6 i Lindås skulle få bussas till Bjurbäcksskolan. Jag kan säga att denna fråga aldrig har varit i aktuell från vänstermajoritetens sida i allafall men jag tror inte alliansen heller har varit inne på denna linje.
Vår nya Kommunala Kulturskola får nu nya ändamålsenliga lokaler inne i högstadiet som de säkert är nöjda med. Men framför allt kommer en efterlängtad renovering av Bjurbäcksskolans lågstadie och Lindås skola som alla inblandade i dessa skolan välkomnar och ser fram emot. Även om man inte har fått alla sina önskemål tillgodosedda så är man säkerligen mycket nöjd med helheten. När de är klara om några år så kommer nästan samtliga skolor genomgått renoveringar och vi har fått skolor som passar in i den moderna pedagogiken som vi kommer ha glädje av i många många år framåt.

2 kommentarer:

Mats sa...

Well done.
Att ha matsal och samlingslokal i samma utrymme kommer inte att vara några problem. Det gäller att få upp typ ridå och kanske några andra småsaker typ växter som är lätt att flytta så blir det kanon åt för båda verksamheterna.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag ser heller inte någon problem med detta.