onsdag, oktober 14, 2009

Polenprojektet är viktig för våra elever

I måndags på vårt gemensamma gruppmöte med Socialdemokraterna fick vi besök av lärarna Anders Brattström och Bobby Wolski som berättade för oss om niornas Polenprojekt. Ett mångårigt framgångsrikt arbete under hela läsåret med syfta att belysa förintelsen och de faktorer som låg bakom folkmordet och avslutningen sker med en resa till Auschwitz-Birkenau.

Hela projektet sker alltså under ett läsår och förutom resan får de lyssna till Benny Grünfeld som upplevt fasorna i Auschwitz och som åker runt och föreläser för ungdomar om sina fasansfulla upplevelser.

Man ser även på filmer, läser olika litteraturer som handlar om denna tid och på andra sätt får eleverna insikt och kunskap om nazismens illdåd. Men de blir även att toleranta och fördomsfria gentemot andra i sin egna vardag. Allt för att rustas inför den avslutande resan till Polska Auschwitz och fortsatta livet för eleverna. Finanseringen till detta projekt söks av lärarna på Bjurbäcksskolan från olika fonder och så bidrar sponsorer och även Emmaboda kommun genom bildningsnämnden med ekonomiska medel.

Denna resa ,som förutom besöket på förintelselägret även besöker den historiska staden Krakow som en gång i tiden var huvudstaden i Polen, dokumenterades av eleverna själva med en film som vi fick se i måndags. Man besöker även den berömda saltgruvan i Wieliczka som ligger utanför Krakow. Det var en väldigt välgjord film som verkligen berörde mig och alla de andra kamraterna som såg den. De lyckades på ett skickligt sätt fånga den mörka sinnesstämningen på Auschwitz.

Sedan 2001 har våra nior åkt till Polen. De första åren besöktens Stutthof som ligger 34 km norr om Gdansk i norra Polen. Men på senare tid har man förlagt resan till Auschwitz- Birkenau. Anders och Bobby berättade om projektet och hur resan gick till och elevernas upplevelse.

Det är ett värdefullt sätt att förhindra att främlingsfientliga tankar och nazistiska åsikter får ett fotfäste. Att belysa nazisternas fasansfulla brott mot mänskligheten och all lidande de orsakade judar, zigenare, oliktänkande, homosexuella, handikappade och alla andra folkgrupper som drabbades för inte alls så länge sen. De båda lärarna var noga med att poängtera att denna projekt ger resultat, de märker det på eleverna att de förändras under resans gång. De som tidigare har tendenser att ha nazistiska åsikter får sin verklighetsbild raserad och förhoppningsvis få andra tankar. Det finns säkerligen de som är så pass empatisk skadade eller hjärntvättade att de inte är mottagliga för detta men jag är övertygad att de är få som inte blir berörda av denna kunskap om förintelsens illdåd. De som redan tidigare har empatin rotad i själ och hjärta blir ännu starkare i sin antinazistiska uppfattning av ett sådant här projekt. Därför är det av stor vikt att projektet få fortsätta även kommande år och några planer att dra in vårt ekonomiska stöd till projektet finns inte. Men vi ser som en del i deras lärande och helt i linje med lärare och skoledning på skolan att de söker medel på egen hand också. Det har de varit väldigt bra på att hämta hem.


Men framför allt är det engagerande lärare som tror på projektet och tror och vet att eleverna tar till sig denna kunskap och lärdom till vuxenlivet. De vet att projektet gör nytta för att bekämpa rasistiska och nazistiska influenser och höjer människovärdet där allas lika värde är i främsta rummet. Jag vill verkligen tacka alla inblandade i detta arbete från lärare till elever. Det arbete ni genomför tillsammans är värdefullt för oss alla i samhället och jag önskar er alla ett stort lycka till i kommande Polenprojekt.

3 kommentarer:

Mats sa...

Polenprojektet är viktigt och bra.

Björn Nilsson sa...

Jag har haft en del sammanstötningar med mer eller mindre uttalade förintelseförnekare och "historierevisionister" det senaste halvåret och vill understryka en mycket viktig sak: FAKTA.

Många tror att man kan slarva till det med påståenden om vad nazisterna gjorde på olika ställen och vid olika tillfällen - det är ju ändå en god sak man vill främja! DET ÄR FEL!

De bruna är fenomenala på att leta fram felaktiga eller oklara påståenden, ibland falska eller tvivelaktiga vittnesmål, gammal krigspropaganda etc., och ur dessa ofta småttiga detaljer bygga sin egen beskrivning av vad som hände under kriget. Och de har lärt sig att föra ut detta på ett sätt som verkar övertygande. Forum för Levande Historia som antogs syssla med de här frågorna är helt passivt vad det gäller att möta nassarna där den verkliga kampen står (i bloggosfären till stor del) och jag vet inte hur detta problem skall lösas. Historierevisionister har ofta en så otrevlig och oförskämd hållning, och dessutom rent förakt för hur vetenskaplig historisk forskning bedrivs, att vanliga historiker inte har lust att försöka diskutera med dem. Det fungerar inte med en debatt om ena parten försöker vara vetenskaplig medan den andra skriker oförskämdheter. Men ändå - fakta måste sättas högt. Eller rättare sagt högst.

Nicke Grozdanovski sa...

Fakta är absolut det viktigaste och därför är dessa resor så ofantligt viktiga till att bekämpa nazism och förintelseförnekare.

Det mest fasansfulla är inte att förnekarna förnekar utan det är att offren för nazismens dåd på nytt blir offer.