söndag, december 16, 2007

Sagan om Krösusarna

Svensk näringsliv har just nu en pågångende reklamkampanj i form av tre fåniga sagor

- Sagan om gumman som handlade för lite
- Sagan om flickan som inte fick chansen
- Sagan om företagaren som inte ville tjäna pengar


Enligt Svensk näringsliv berättar sagorna kring vinst, värdet av handel och problemen med lagen om anställningsskydd.


Nu har det kommit en fjärde saga som är författad av Östrans politiske chefredaktör Jan G Andersson. Den heter:

Sagan om Krösusarna- Mötet i klubblokalen när årets stora högtid stod för dörren

Julen stod åter för dörren, men glädjen stod inte högt i tak i Krösusklubben, där de girigaste finanssvindlarna blandades med de mest förhärdade köttfärsfifflarna och de största bonusmyglarna. Trots att det visades att de aldrig varit rikare än nu, så var de missbelåtna.

- Det köps för litet prylar, sade Stor-Krösus. Vi borde sälja mer. Julhandeln i år väntas bara bli fyra miljarder större än förra året.

- Felet är att vi inte tjänar tillräckligt med pengar, sade Lill-Krösus. Det har blivit så dyrt att leva. Snart måste jag sälja mina ridhästar.

- Det är det där förbannade vänsterpackets fel som får härja fritt i tidningarna. Egentligen borde vi annonsbojkotta pressen, sade Mellan-Krösus, och se till att de inte anställer några rättvisefjantar, utan bara sådana som är positivt inställda till att den som är duktig måste få tjäna pengar.

- Bojkottar vi inte redan sossetidningarna som sprider sin jämlikhetsskit? frågade Mini-Krösus.

- Vi behöver starta en kampanj för att folk ska handla mer till jul, föreslog en av de åldrande mumrikarna i Krösusklubben som var med och demonstrerade för kapitalets frihet för snart 25 år sedan och sköt fram hakan, så att han liknade sin store idol Curt Nicolin.
Han blev ocksålitet upphetsad när han mindes halleluja-stämningen när 80 000 Stor- och Små-Krösusar marscherade på Stockholms gator.

- Kan vi inte skrämmas litet? frågade han. Hota med arbetslöshet och påstå att köps det inte mer så ryker jobben och så går det ut över de fattigaste i världen.

- Det där med barnarbetare i Kina och annorstädes ska vi nog ligga litet lågt med, föreslog en av Krösusarna som blivit litet försiktigare sedan han i ett TV-program av Janne Josefsson avslöjats att fuska med att sälja ompaketerad utgången köttfärs och blivit miljonär på kuppen.

- Har vi några tillräckligt begåvade skrivhjon som vi kan städsla? frågade en Krösus, som gick under namnet "Plommonet" och som tjänat ruskiga pengar på bonusar som han beviljat sig själv i Skandia.
-
Det finns säkert några skrivkunniga på Svenskt Näringsliv, svarade en annan Krösus som blivit rik på optioner och köpt en herrgård i Sörmland.

- Vi får inte glömma att få med något om de där idiotiska turordningsreglerna som gör att man inte får sparka gamla oduglingar utan tvingas säga upp de flitiga, unga och duktiga, sade en tredje Krösus som var ökänd för alla sina framträdanden i Arbetsdomstolen.

- Det kan säkert ordnas. Svenskt Näringsliv brukar alltid vara tillmötesgående, svarade en av Krösuslakejerna som kom ihåg när Sture Eskilsson ledde arbetsköparnas krig mot vänstervridningen.

Annonskampanjen fixades snabbttill och väckte stor uppmärksamhet. Den blev julmånadens stora samtalsämne. Och redan innan jul spådde Statistiska Centralbyrån att den stora köpfesten skulle fortsatta nästa år och öka med hela åtta procent.

- Vi lever i den bästa av världar, konstaterade man på Krösusklubben, där man lutade sig tillbaka i skinnfåtöljerna i väntan på champagnen för att fira att förmögenhetsskatten avskaffas och fastighetskatten bara blir en spottstyver.

Jan G Andersson, Politisk chefredaktör på Östran. 071215


Hemsida: Östran

Inga kommentarer: