söndag, december 30, 2007

Hammarby 2007, Del 3

Det man kanske mest minns av Hammarbys äventyr i år är de europeiska cupmatcherna. En resa till olika länder uti vår stora kontinent där Hammarby visade att man inte bara ville ställa ut skorna utan verkligen göra sitt yttersta för att representera klubben och Sverige i dessa cuper.

Europeiska cuper:

Hammarby slutade trea i fjolårets allsvenska och det innebar förutom Lilla silvret även en plats i Intertotocupen och man lottades i den första omgången mot Klaksvik från Färöarna. Första matchen spelades på Söderstadion den 23 Juni. Efter en drömstart av Hammarby med mål redan efter tre minuter genom Charlie Davies så blev det inte fler mål. Lite besvikelse att Hammarby endast lyckades vinna med 1-0 mot detta Färöiska motstånd.

Returen spelades en vecka senare på Svangaskard Stadium i Toftir. Hammarby hade en bräcklig ledning men gjorde så viktiga 1-0 i 34 minuten efter ett självmål som orsakades av Harris Laitinens fina inlägg som tog på en Klaksvik försvarare och i mål. Hemmalaget repade dock mod och kvitterade i den 38 min genom Kaj Ennigard som tog vara på en retur efter en hörna. I den 58 minuten slog Paulinho den straff som domaren hade tilldömt Hammarby.
Bajen var därmed vidare i cupen med sammanlagt 3-1.

Nästa resa gick till Irland för match mot Cork City. Ett Cork som tidigare år har satt stopp för svensklag i Intertoto. Det blev tuff match på Turners cross där irländarna startade bäst och fick också utdelning i den 10 minuten genom Roy O'Donovan som även stod sig halvleken ut.

Andra halvlek kom Hammarby dock igen och jämnade ut spelet på plan och skapade chanser. Den viktiga kvitteringen till 1-1 kom i den 57 minuten efter ett Hammarby skott tog på en Cork spelare och styrdes i mål. Det blev inga fler mål i matchen och Hammarby hade i och med kvitteringen skaffat sig ett bra utgångläge inför returen hemma.

Även hemmamatchen blev en spännande historia mot irländarna. Båda lagen hade chans att ta sig vidare och spelade med stort tålamod. Efter en mållös första halvlek tog hemmaplan ut sin rätt för Hammarby. Ledningsmålet kom i den 53min efter en fint Hammarby anfall som slutade med att Petter Andersson ren med målvakten dunkande in 1-0 via ribban in i mål. Efter målet flyttade Cork upp spelet på Hammarbys defensiv. Irländarna var tvungna att först och främst kvittera för att nå en förlängning. Men mer än en riktig chans skapade inte Cork i sin kvitteringsjakt. Hammarby höll undan och gick därmed vidare i Intertotocupen med sammanlagt 2-1.

Holländska FC Utrecht stod för motståndet i nästa omgång och var favorit att nå nästa steg som är UEFA-cupens andra kvalomgång. Hammarby stod som hemmalag i den första matchen den 22 juli och gjorde en bra match dock utan att göra något mål framåt. Dess bättre släppte man inte in något heller utan matchen slutade 0-0. Bajen låg närmast segern och skapade en del chanser utan att få den där pricken över I:ett. Backlinjen i hemmalaget spelade prickfritt och gav inte något gratis till Utrecht spelarna. Men 0-0 är inget bra resultat att ta med sig ner till Holland därför är ett mål i returen nere i Utrecht väldigt viktigt.

Den 29 juli spelades returen nere i Utrecht och hemmalaget var storfavoriter att gå vidare. 10 200 i Stadion Galgenwaard minus ca: 500 nedresta Hammarbyare försökte göra sitt för att Utrecht skulle fixa avancemang. Men Hammarby ville annat och gjorde en mycket bra bortamatch. Försvaret spelade klockrent och gav inte hemmaspelarna några utrymmen för sitt offensiva spel. Men tålamod var båda laget signum och efter en mållös första halvlek så fick Utrecht utdelning på sitt tålamod då Robin Nelisse ger hemmalaget ledningen med 1-0 i den 64 min. och hela stadion exploderar i glädje. Men den glädjen fastnade i halsen bara två minuter senare då Hammarby kvitterar till 1-1 genom David Johansson.

Det var efter en hörna som bollen hamnade framför David som bredsidade in kvitteringen. Därmed fick Hammarby det så livsviktiga bortamålet. Nu var Utrecht piskade att forcera och jaga ledningsmål. Men Hammarby stängde effektivt av alla vägar till målet och med tur och skicklighet höll man undan och gick överraskande vidare med fler bortamål gjorda. 1-1 sammanlagt.

Det blev norskt motstånd för Bajen när lotten föll på Fredrikstad i andra omgången av UEFA-cup kvalet. Första matchen spelades på Råsunda den 16 augusti. Båda lagen inledde försiktigt och lite nervöst. Man såg att mycket stod på spel mellan dessa jämna lag. Men det var Hammarby som stod för taktpinnen och hade de inte Rami Shaaban storspelat i Fredrikstad målet hade siffrorna runnit iväg. Men i den 35 minuten får han kapitulera för Paulinhos volley som betydde 1-0 för Hammarby. Förarbetet stod David Johansson för när han slår ett fint inlägg som Paulinho tog emot. I andra halvlek ökar Sebastian Castro- Tello Hammarbys ledning till 2-0 efter ett fint skott som Shaaban inte kunde göra något åt. Men Hammarbys tuffa matchande under sommaren började ta ut sin rätt i slutet av matchen. Trötta spelare försökte hålla undan en Fredrikstads reducering. Men i den 75 minuten kom den för Fredrikstads viktiga målet. Raymond Kvisvik, pricksköt in 1-2 invid Bajenmålvakten Benny Lekström vänstra stolpe från distans. Nu ändrades förutsättningarna inför returen tack vara 1-2 målet. Borta mål är guldvärda och nu räcker det bara med 1-0 för Fredrikstad i returen.

Returen den 30 augusti på Fredrikstad Stadion blev en dramatisk historia. Fredrikstad inledde sin jakt på ledningsmål från allra första början. Hammarbys backlinje och målvakt ställdes gång på gång på prov men man höll mottet i försvaret. Tack vare detta lyckades inte norrmännen förvalta sin klara övertag utan med tur och skicklighet så höll Hammarby 0-0 i paus. Andra halvlek inleddes stabilare för Bajen men fortfarande var det mycket Fredrikstad. Men klockan tickade mot full tid och fortfarande stod det 0-0, ett resultat som skulle innebära Hammarby avancemang. Men i den 85 minuten kom Fredrikstads ledningsmål. John Anders Bjørkøy dundrade in 1-0 på en frisparksvariant och nu såg de väldigt mörkt ut för Hammarby. Men på något sätt hittar Hammarby nya krafter och forcerar för att nå en kvittering. På övertid slår David Johansson ett inlägg som tar på en Fredrikstadsspelares hand inne i straffområdet och domaren blåser straff. Fram stiger Sebastian Eguren och slår den säkert in i mål. Nu trodde alla på avancemang men det var mycket mycket nära att Fredrikstad gjort 2-1 och därmed förlängning. I matchen sista spark fick Öyvind Hoås öppet mål mitt i straffområdet men lyckades skjuta utanför. Därmed var Hammarby klara för UEFA-cupen.

Det blev portugisiska Braga som Hammarby skulle möta i UEFA-cupens första omgång. Den 20 september kom Braga till Stockholm för första matchen. Man märkte direkt att detta var en helt annan kaliber än tidigare motståndare. Säkra passningar från Braga och hög tempo på plan skulle innebära att Hammarby skulle få spela på sitt yttersta för att störa Braga. Det gjorde man i första matchen då man spelade med inspiration och stor vilja. Dock hade Bajen tur i första halvlek då två bollar träffade stolpen bakom Erland Hellström som stod i Hammarbys mål. 0-0 stod sig till halvtidsvilan. I den 50 minuten tar Hammarby lite oväntat ledningen då Petter Andersson avlossade sin kanon strax innanför straffområdeslinjen. Bollen gick ribba in, helt otagbart för Bragamålvakten. Efter de följde en period där Braga jagade kvittering men Hammarby försvarade sig bra. Men i den 59 minuten kom 1-1 då Roland Linz skottfintade och placerade in bollen i mål. Men Hammarby svarade fem minuter senare och det var återigen Petter Andersson som gjorde mål. Det var efter en frispark ca 25 meter från mål som Louay Chanko petar till Andersson som återigen avlossar sin kanon som Braga målvakten inte kan hålla utan 2-1 är ett faktum. Braga forcerade resten av matchen för att nå en kvittering men denna gång höll Hammarby undan ända in till den så sköna och befriande slutsignalen. Säsongen seger kan man säga att detta var. Att slå ett lag som Braga gör man inte varje dag och det var starkt att man orkade kämpa under 90 minuter trots att man var satt under press långa stunder.

Returen nere i Braga spelades den fjärde oktober på Estadio Municipal och skulle bli Bajen sista match i denna härliga cupäventyr. Man räckte helt enkelt inte till utan förlorade med 4-0. Dock höll man 0-0 i paus och hade ett 1-0 mål inne som Christian Traoré nickade in men målet blev underkänt. Matchen avgjordes efter en minut in i andra halvlek då Arruda Wender sätter 1-0. Nu var Hammarby tvunga att spela offensivt och Erkan Zengin hade ett läge för kvittering men Bragas målvakt gör en fin rädding. Braga ökar på sin ledning till 2-0 genom Jorginho i den 67 min. Fortfarande hade Hammarby chansen att via ett mål nå förlängning. Men straffen i den 81 minuten som Roland Linz slog in blev ridån ner för våra grönvita hjältar och på den tredje övertidsminuten kom av bara farten 4-0 genom Yasser Hussain. Sammantaget ska inte Hammarby skämmas över förlusten eftersom man gav Braga en match över två matcher och man dessutom vann första matchen hemma.

Detta var den tredje och sista delen av Hammarbys händelserika säsong 2007 och nu hoppas vi på en bättre och minst lika spännande säsong 08 och det finns all anledning att tro på det.