fredag, december 28, 2007

Benazir Bhutto- var en orädd kvinna

I går mördades Benazir Bhutto i ett brutal attentat som dödade inte bara henne utan även 20 andra av en självmordbombares illdåd.

En orädd kvinna som trodde på sin sak och som trots ständiga dödshot inte gav vika för sina ideal har lämnat den politiska scenen mitt under pågående valkampanj. Det fruktansvärda dådet sänder en obehaglig verklighet för många politiker och andra runt om i världen som ständigt lever under dödshot för deras politiska åsikter och arbete.

Benazir Bhutto hade levt i landsflykt i många år men tilläts att återvända till Pakistan den 18 oktober och tillkänna gav sin kandidatur i det Pakistanska valen i januari nästa år. Under triumftåget i Karachi samma dag som hon kom tillbaka till Pakistan blev hennes kortége utsatt för ett bombattentat och omkring 140 personer omkom. Bhutto undkom oskadd.

Att ständigt leva i denna vetskap att den dagen man vaknar upp kan bli den sista, att veta att det finns människor därute som planerar att mörda en och att dessa människor inte heller tvekar att genomföra sina dåd. Att vara medveten och misstänksam mot att det finns tänkbara mördare i den folksamling som du just nu talar till eller befinner dig ibland. Trots dessa hot ändå genomföra sina kampanjer, hålla tal, stå fast vid sina åsikter, inte ge vika en tum för dödshoten är beundransvärt.

Sådan var hon Benazir Bhutto.


Vad händer nu i Pakistan kan man bara spekulera i. Det finns många tänkbara scenarior, allt från inbördeskrig till kaos och uppskjutna val. Redan nu har enligt media minst 19 personer dödats i oroligheter till följd av mordet. Men en sak vet vi och det är att strävan mot demokrati i landet har satts på undantag och det är tragiskt för landets framtida utveckling.

Inga kommentarer: