söndag, december 23, 2007

Julen är här igen

Nu när vi närmar oss julhelgen är det tyvärr många som känner en stor stress i kroppen inför det som komma skall. Det ska städas, köpas julklappar och fixa julmat eller ska man åka iväg till släkt eller vänner. Man vill infria alla förväntningar och då är det lätt att tappa kontrollen över tillvaron. Men julen blir just den högtid man gör den till. Vill man stressa och springa runt som en skålad råtta så gör man det. Tycker man att de viktigaste är att alla ska vara nöjda så tänker man i de banorna.

Behöver det vara kliniskt rent i varje hörn så städar man tills man är nöjd och då får man städa hela tiden för nöjd blir man då aldrig. Nu menar jag inte att man inte ska ha det rent i huset utan jag menar denna överdrivna pedantiska läggning som många har. Detta skapar stress och då mår man inte bra. Man ska inte göra så mycket så man tappar kontrollen utan man kan njuta av den fina högtid som julen faktiskt är. Dessutom behöver man inte ha allt på julbordet utan man lär bli mätt och nöjd ändå. Men det är väldigt traditionsbundet detta med julmaten.

Ska man köpa en massa dyra julklappar till släkt och vänner? Jag som älskar att ge bort saker vet ju min begränsning som är plånboken storlek. Man behöver inte köpa den dyraste julklappen om man inte har råd utan då är de bättre man köper lite billigare. För det är ju tankens som räknas och inget annat. Inte nog med det sen ska man undra om mottagaren blir nöjd med julklappen men det är faktiskt inte köparens bekymmer egentligen utan enbart mottagarens. Är man så bortskämd att man inte kan uppskatta en gåva så ska man egentligen inte ha någon heller.

En del åker ju iväg under julhelgen för att fira jul på annan ort. Då uppstår en annan typ av stress som man kan råka ut för på vägarna. Bilköer, fartdårar, halka och snöfall. Denna typ av stress kan orsaka stora skador och t o m dödsfall när man råkar ut för trafikolyckor. Julen är en de mest olycksdrabbade helgerna. Det är bättre att hålla huvudet kallt om man får använda ett sånt uttryck och ta det lugnt på vägarna. Det är bättre att man kommer fram lite senare än planerat än att inte komma fram alls. Alternativ är att man startar tidigare än planerat för att undvika stressen på vägarna.

Sen är det ju tyvärr många som är ensamma till julen och dessa människor lider man mycket med. Det är många äldre som inte har några anhöriga som bor ensamma i skogen eller faktiskt också i en stad. Men en del yngre är också väldigt ensamma fast jag tror inte de är så vanligt men de förekommer. Men hur som helst ska ingen behöva vara ensam till jul eller någon annan högtid.Kan man undvika dessa stressfaktorer som jag tagit upp i artikeln så är julen en underbar högtid där släkt och vänner samlas för en gemensam firande av högtiden. Så ta det lugnt och undvik julstressen så kan alla njuta av julens glada samvaro.

Inga kommentarer: