lördag, december 08, 2007

Vi vet vad demokrati är

Emmabodas moderata riksdagskvinna Eva-Bengtsson Skogsberg svarade i gårdagens Östran på Vänsterpartiets Emmaboda insändare om varför vi säger Nej till att den framtida näringslivsgruppen ska arbeta med frågan om avknoppning och privatisering av kommunal verksamhet. Hon skriver b la att vi i vänsterpartiet tidigare haft en tveksam demokratisk syn och att vital debatt inget är för oss och att vi vill döda debatten. Hon försöker i sin insändare lära oss vad demokrati är. Däremot skrev hon ingenting om det som vår insändare handlade om

Vår ordförande Mikael Nilsson var inte sen med att svara Eva Bengtsson Skogsberg och den är publicerad i dagens Östran och på hans blogg.
  • Vi Hymlar Inte !


  • Jag vill flika in med att Eva Bengtsson Skogsberg inte behöver lära oss vad demokrati är. Det har vi i vänsterpartiet helt klart för oss. Hon behöver inte vara orolig för det. Varför skulle vi annars vara flitiga talare i talarstolen i t ex. fullmäktige, på de olika politiska caféerna som vi haft i vår kommun, skriva insändare i tidningarna och på andra sätt föra debatten. Vi har till och med ett demokratipris som ska delas ut i maj nästa år där vi vill involvera kommuninvånarna i detta. Att stå för sina åsikter är också demokrati. Vi och våra väljare vill inte ha privata inslag i den kommunala kärnverksamheten och därför står vi upp för våra åsikter i alla lägen. Vi hymlar inte som vår ordförande skriver i sin insändare. Vad däremot Eva Bengtsson Skogsberg försöker göra är att kasta skit på oss bara för att vi har en annan åsikt än vad hon själv har.

    Den borgerliga alliansen i Emmaboda kommun får ha sina åsikter och lägga fram hur många motioner om t ex. avknoppning, privatiseringar och vårdnadsbidrag de vill till fullmäktige, vi välkomnar detta och tar debatten då. Men vad insändaren handlade om var att vi inte tycker att den framtida politiska näringslivsgruppen ska arbeta med frågor som rör privatisering och avknoppning av kommunal verksamhet utan lägga sin energi att tillsammans med näringslivet utveckla Emmaboda kommun.

    Demokrati handlar om att pröva sina åsikter gentemot andra som har andra åsikter. Att stå upp för sin sak. Jag tycker faktiskt att det är väldigt lågt av Eva- Bengtsson Skogsberg att frågasätta vårt demokratiska sinne bara för att vi har andra åsikter. Under debatten i fullmäktige i denna fråga var det ingen av oss som företrädde majoritetens linje som anklagade alliansens företrädare för att ha brist på demokrati bara för att de hade en annan åsikt. Inte heller anklagade alliansens politiker oss för bristande demokrati även om det ibland blev hårda ord mellan de olika lägren men det hör till så länge man inte förolämpar varandra. Men jag skulle aldrig drömma om att i frågasätta Eva- Bengtsson Skogsbergs demokratisyn även om jag kunde berätta ett och annat om moderaternas historia och deras bekämpandet av demokratin, men så lågt sjunker inte jag och jag förväntar mig att även hon inte gör detsamma.

    Inga kommentarer: