lördag, december 22, 2007

DVD tips






















Tomten är far till alla barnen.

En rolig, rörig och underhållande svensk julfilm om relationer. En film som har allt och då menar jag allt. Sara bjuder in sina tre tidigare män, deras fruar och deras nya barn att fira julafton tillsammans med sin nye man Janne. Allt för att alla barn ska få uppleva en äkta jul tillsammans med alla sina föräldrar. Med en hel del sprit innanför västen råkar Janne av misstag avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig utan att berätta det för Sara, som i sin tur inget högre önskar än att få barn med Janne. Det tar inte lång tid innan alla på festen känner till Jannes lilla anatomiska ingrepp. Alla utom Sara. Vid middagen avslöjar Sara strålande den glada nyheten: hon är gravid! Janne ska äntligen bli pappa! Sen är julfriden slut och kaoset börjar. Jakten på vem av gästerna är barnets far börjar. Många skratt och omkastningar senare får man reda på sanningen på slutet. Se den






















Det våras för Sheriffen

En sanslös rolig komedi regisserad av Mel Brooks som driver med Vilda västens alla klichéer. En liten vilda västernstad terroriseras av ett gäng skurkar som i sin tur lyder indirekt under den galne och jävlige guvernören. Staden har ingen sheriff och för att blidka väljarna och samtidigt förstöra staden (han har aktier i järnvägsbolaget som vill riva staden) utnämner han en svart sheriff för att bringa order i kaos. Nu är det så att de konservativa invånarna inte helt är glada över den nya sheriffen på grund av hans hudfärg. Men med hjälp av den försupne revolvermannen Waco Kid så lyckas sheriffen rädda staden från banditgänget. Slutet på filmen är nog det mest bisarra som visats på film. Det går inte att beskriva utan måste ses.

Mel Brooks lyckas visa den rasism som fanns i 1800 talets Amerika. Med lysande humor och satir omvänder han rasismen och gör de rasistiska vita Cowboysen väldigt obegåvade.























Kingdom of heaven

Arn- Tempelriddaren har premiär på juldagen. Denna film är en brittisk/spansk/amerikansk film från 2005, regisserad av Ridley Scott och är Arns föregångare och behandlar korstågen mot Palestina och innehåller allt som en episk film ska innehålla, Svek, hämnd, häftiga slag och kärlek. En film som liksom den svenska motsvarigheten Arn inte visar de muslimska krigarna som barbarer som korstågsriddarna ska kasta ut ur det Heliga landet utan här finns en nyanserad skildring av både muslimer och kristna. Skurkar och hjältar fanns på båda sidorna i denna maktkamp såväl som i andra. En klart sevärd film.























Snapphanar

SVT:s julserie förra året som skildrar kampen om Skåne mellan Svenskar och Danskar på 1670- talet. Som historisk skildring är den inte helt korrekt, men bortser man från det är filmen som är tre timmar lång bra och spännande. Filmen handlar om den skånske ynglingen Nils Geting som förlorar sin familj i en räd genomfört av svenskar utklädda till snapphanar. Nils börjar en hämdresa tillsammans med några snapphanar som för honom till den svenska kungen rådgivare Gabriel Lejonhuvud som har huvudansvar för räderna i Skåne som har till uppgift att kräva byborna lydnad och att bekämpa snapphanar. Nils Geting kommer aldrig att ge sig förrän han har hämnat sin familjs död.

1 kommentar:

Sureyya sa...

själv har jag en klassiker jag alltid brukar titta på under julen.
Dr Zjivago-jag har kommit att älska den filmen. Men förra året visade de inte den och jag tror inte att de gör det i år heller. Eftersom den inte verkar finnas på dvd får jag låna på vhs. Inte mig emot.
Rekommenderar den starkt.
God Jul!