torsdag, april 19, 2012

Titanics orkester


Den 10 april i Southampton, 1912, gick åtta unga män ombord på Titanic i andra klass. Dessa unga män var orkestern som skulle spela musik för bland annat förstaklassarna i middagssalongen. Alla åtta spelade inte i samma orkester, utan man hade valt att dela upp den i två.

Brailey, W. Theodore Piano
Bricoux, Roger Cello
Clarke, John Frederick Preston Bass Violin
Hartley, herr Wallace Henry KAPELLMÄSTARE
Hume, John Law Första Violin
Krins, Georges Fiol
Taylor, Mr Percy Cornelius Cello
Woodward, John Wesley Cello

33 år gamla fiolspelaren Wallace Henry Hartley var orkesterns ledare på Titanic. Efter att skeppet hade kört in i isberget ropade Wallace till sig resten av de åtta bandmedlemmarna för att ställa sig och spela på däcket, nära Grand Starcase, den kända stora trappan. Där spelade de olika stycken musik. Om detta var en direkt order från kaptenen för att lugna passagerarna eller om det var på eget initiativ vet man inte. Men vad än orsaken var så fullföljde de sin uppgift in i det sista. Ingen vet exakt vad de spelade som sista stycke. Tidningarna säger att det var ”Närmare Gud Till Dig, original titel ”Nearer, My God, To Thee”. Andra säger att det var ”Song d’Automne”. Ingen kommer någonsin få veta det rätta svaret då alla medlemmarna i orkestern följde med ner på Atlantens botten. 


När man senare återvände till platsen för att ta upp de lik som fortfarande flöt runt i vattnet så hittades tre av de åtta kroppar och kunde identifieras.
Inga kommentarer: