onsdag, april 11, 2012

Debatt i riksdagen om Saudiaffären

Idag var det debatt i riksdagen om planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Debatten skedde på begäran av Vänsterpartiet som företräddes av Jonas Sjöstedt. Han lyfte behovet av ett skarpt demokratikriterium som ett första steg mot avvecklad vapenexport:

- Den som exporterar vapen till förtryckaren blir medansvarig till förtrycket. Avtalet med Saudiarabien ska sägas upp så fort som möjligt och lagen ändras så att ingen vapenexport kan ske till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter.

Jonas Sjöstedt pekade på att hela historien i grund och botten handlar om att det är fel att beväpna diktaturer. En överväldigande majoritet av svenska folket tycker så och därför har de ansvariga gjort sitt bästa för att dölja affärerna.

- Vi vill att man går till botten med Saudiaffären så att sanningen kommer fram. Hemlighetsmakeriet och smusslandet grundar sig i att regeringen inser att denna typ av affärer inte är försvarbara. Det måste få konsekvenser. Reglerna för vapenexport måste skärpas. Öppenheten måste öka i EKR och ISP:s oberoende måste värnas, sa Jonas Sjöstedt.

Inga kommentarer: