tisdag, april 10, 2012

Titanics avresa

RMS Titanic lämnar Southampton för New York den 10 april 1912.

I dag är det exakt hundra år sedan Titanic påbörjade sin jungfruresa från hamnen i Southampton på Englands sydkust. 
  • Kl. 7.30 på morgonen går kapten ombord på fartyget.
  • Mellan 9.30 och 11.00 stiger tredje och andraklass passagerarna på.
  • Kl.11.30 går första klasspassagerarna ombord.
  • Kl 12.00 avgår Titanic från Southampton. Hon bogseras ut med hjälp av bogserbåtar. Innan fartyget lyckats ta sig förbi hela hamnområdet, var man nära att råka ut för en allvarlig olycka. När Titanic passerade skeppet New York lossnade denne från sina trossar. På grund av de starka strömmarna som Titanics propellrar producerade så fördes New York mot Titanic, men tack vare ett starkt agerande från fartygets kommandobrygga lyckades man turligt nog undvika en kollision. Denna händelse medförde förseningar då man senare skulle plocka upp passagerare vid den franska staden Cherbourg och slutligen Queenstown (som i dag heter Cobh) på Irland.
  • Kl. 18.30 lägger Titanic ankar i  Cherbourg.
  • KL.20.10  lämnar Titanic  Cherbourg och styr mot den irländska staden Queenstown


Titanics kapten Edward J. Smith
Titanic på väg ut ur Southamptons hamn

Titanic var ett gigantiskt fartyg som hade en passagerarkapacitet på uppemot 3300 personer. När fartyget skulle ge sig ut på sin första jungfruresa så reste 2 207 personer med, vilket innebar att det var ungefär 1000 passagerare under vad fartyget kunde rymma. Totalt fanns det 324 passagerare med i första klass, 277 i andra klass, 708 i tredje klass, en besättning på 885 man plus 13 postmen/musiker.

Passagerarlistorna dominerades av engelsmän och amerikaner. Utöver dessa så var svenskarna den största gruppen, följd av de andra nordiska länderna Finland, Norge och Danmark. Det var sammanlagt 231 passagerare från Norden ombord, varvid 164 omkom.Resenärerna från Norden reste främst i tredje klass och var emigranter som hade för avsikt att söka lyckan i USA.

Ombord på skeppet märktes en tydlig klasskillnad mellan rika och fattiga. Överklassen från denna tid hade det bättre än vad de någonsin haft det tidigare med låga inkomstskatter och en ständigt växande förmögenhet och industrialism. I och med att Titanic för sin tid var det dyrbaraste fartyget så var det många rika och kända personer som valde att resa med på jungfruresan.


Med så många välkända personer på resan gick det att inte att ta miste på det tydliga "överklasstänkandet" som rådde ombord. De allra flesta förstaklasspassagerarna hade med sig en eller flera betjänter med arbetsuppgifter som att bära deras väskor och värdesaker. Passagerare från de lägre klasserna fick inte under några som helst omständigheter vistas i närheten av första klass, med undantag vid gudstjänst. Resenärerna från Skandinavien behandlades bättre än personer från andra länder. Exempelvis var det vanligt att personer som reste i tredje klass fick bättre hytter om de var ifrån norra Europa.

Utöver passagerarna medföljde ungefär 885 besättningsmän på resan. Givetvis fartygets ägare Joseph Bruce Ismay med, likaså skeppets fartygskonstruktör Thomas Andrews. Bland de olika besättningsuppgifterna förekom matroser, telegrafister (två stycken), utkiksmän (tre stycken), kontorspersonal, servitörer, kockar och övrig kökspersonal, eldare (174 stycken), flertal stewarder i varje klass, hisskötare, maskinister, sjukvårdare, badvakter, musiker med mera.

Förutom människor fanns det även djur med ombord på Titanic. Dessa var husdjur till förstaklasspassagerarna. Det vanligaste husdjuret vid den här tiden var hundar, likaså på Titanic. Även andra djur förekom som hönor och katter.


Att resa med Titanic var långt ifrån gratis. Förstaklasspassagerarna fick betala en stor summa pengar för alla bekvämligheter som skeppet hade att erbjuda. Biljetterna kostade ungefär 16 000 kr vilket idag motsvarar ungefär en halv miljon kronor.

I andra klass låg priset på cirka 320 kr (11 000 kr idag). I tredje klass kostade en biljett ca 180 kronor, ungefär 6 000 kr idag.Bakom denna biljett låg det, framförallt bland tredje klassens resenärer, flera års tid av sparande för att få ihop pengar till biljetten. Många av passagerna var ju fattiga emigranter från Europa som hade sålt allt de ägde för att istället söka lyckan i Amerika.


Källa Wikipedia och Titanicnorden.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Kolla in min hemsida om radion till sjöss:

http://fotolasse.se/hemsida/

Där finns litet skrivet Titanic om det fartyg, S/S Californian, som varnat dem för isbältet och som såg Titanic gå under utan att förstå vad de såg. Hade de också haft två telegrafister hade nog samtliga räddats från Titanic.

Nicke Grozdanovski sa...

Det begicks många misstag den ödesdigra natten 1912 den 14-15 april. Det kostade 1500 människors liv.