lördag, januari 31, 2009

Bjurbäcken

Förbi centrala Emmaboda rinner Bjurbäcken söderut mot sin slutdestination som är Lyckebyån. Den har sin början i norra kommundelen strax utanför Tomeshult som ligger väster om Eriksmåla på riksväg 25. Sedan fortsätter bäckfåren söder ut genom skogslandskapet mot Emmaboda där den i Lindås alltså förenas med Lyckebyån.

Bjurbäcken är omtalad i Wilhelm Moberg romaner och han är uppväxt vid ån vid Moshultamåla där han fiskade i 1900-talets början. Här fanns också bäver vilket namnet Bjurbäcken antyder eftersom ordet Bjur är ett fornordisk ord för bäver. Samtliga kort är tagna i eftermiddag i dag.















Förra året rustade kommunen upp bäckfåran genom Emmaboda och gjorde den värdig den bäck den är














Tidigare fanns bäver här men nu är de borta och djurlivet domineras av änder.















Vy söderut där man ser den lilla ön som finns mitt i bäckfåran















Emmabodas äldreboende. Den heter Bjurbäcksgården och uppkallad efter bäcken.












Innan det rensades upp här var det vassbevuxet och man såg inte bäcken. Det såg inte så trevligt ut. Betydligt bättre nu när man breddade bäcken och rensade upp från vass och sly
















Visst är han vacker denna Gräsands hanne














Herr och fru and trivs ypperligt vid bäcken bland sina kamrater. Det finns många som häckar här














I bakgrunden ser man Bjurbäcksskolans lågstadie byggnad
















Bjurbäcken vid skolområdet
















I bakgrunden ser man Emmaboda IP













Bjurbäckskolan. Mellanstadiebyggnaden till höger och i bakgrunden syns en del av högstadiebyggnaden.

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Bävrarna sprider sig åter över landet. Vi har dem nära Stockholm bland annat, och för några år sedan har jag för mig att de nästan lyckades gräva bort en banvall i Östergötland - så varför skulle de inte kunna komma tillbaka till Bjurbäcken också?

Gräsänderna är riktigt eleganta i nyputsade fjädrar.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag har aldrig sett en bäver och det vore trevligt att någongång se dessa stora gnagare. De är flitiga arbetare och är säkert med i byggnads eller Skogs och träfacket.

På den tiden när bävrarna levde i Bjurbäcken var bäcken större än vad den är i dag. Hur det kan komma sig vet jag inte men jag tror ändå att den är för liten för bäver.

Björn Nilsson sa...

Får bävrarna chans att fälla några träd över bäcken kommer de nog att se till att den förvandlas från rännil till innanhav!

Nicke Grozdanovski sa...

Ja de är fantastiska byggare. Deras hyddor är magnifika boplatser.
Jag undrar om det finns bäver i någon av våra sjöar i Emmaboda. Det borde de göra men jag har inte hört talas om det.

Mats sa...

Bäcken är inte för liten för bäver. Hemma i Borlänge har vi bäver i en betydligt mindre bäck. Som Björn skriver så fixar entrepenören bäver det själv.

Nicke Grozdanovski sa...

De är väldigt företagsamma dessa bävrar med andra ord.. :-)

Björn Nilsson sa...

Ibland blir de små rackarna alltför företagsamma. Vi har ju den där banvallen i Östergötland, och på andra håll gnager de alldeles för flitigt på skogen. Inte undra på den halvt hysteriska Maud Olofsson tycker att alla skall bli bävrar!

Själv har jag bara sett avgnagda träd men möjligen också en gång en bäver som simmade över en sjö en bit söder om Stockholm. De är ofta ganska skygga och visar sig inte gärna för folk.