söndag, januari 18, 2009

Vapenvilan ger hopp om fred

För första gången på 22 dagar kan Gazaborna inte längre höra ljudet av explosioner och från de israeliska flyg som konstant har bombat området. Kvar är bara ljudet av gråtande människor som har mist anhöriga, vänner eller sin bostad. Israel proklamerade i går eldupphör i striderna och i dag gjorde Hamas likadant och ger Israel en vecka på sig att dra undan sina trupper från Gazaområdet samt att öppna gränserna för att föra in medicin, mat och andra förnödenheter till de överlevande av kriget. Vapenvilan skänker ett tillfälligt lugn över området där invånarna för första gången kan gå ut och handla det lilla mat som fortfarande finns kvar.

Resultatet av tre veckors krig är förödande. Palestinska sjukvårdskällor uppger nu att de under dagen har grävt fram 95 döda ur rasmassor från tidigare bombanfall i Gazaremsan. Totalt har över 1 300 palestinier dödats sedan 27 december och många tusen fler har skadats. 13 israeler har dött under kriget, som Israel startade för att få slut på Hamas raketskjutningar inifrån Gaza. Detta har misslyckats eftersom Hamas som sent som i dag innan deras eldupphör kom fortsatte att beskjuta södra Israel med raketer dock utan att skada någon.

Givetvis är det positivt med ett avbrytande av detta vansiga och blodiga krig. Befolkningen i Gaza har lidit oerhört mycket under dessa veckor. Man slipper riskera att bli dödade av israelisk militär och flyg och nu kan man förhoppningsvis föra in humanitär hjälp till palestinerna. För även om kriget är slut så kommer det ta lång tid innan det normala livet återkommer i Gaza och det är inte säkert att det gör det alls. För detta krig som alla andra krig sätter sina spår. Många är det som inte har någonstans att ta vägen där huset de en gång bodde numera bara är en ruinhög. Detta skapar stora flyktingskaror som måste få tak över huvudet.

Att vapenvilan kom nu från Israels sida är ingen slump och det är inte för sin omsorg om palestinierna som detta sker. Om några veckor är det är val i Israel och kriget har gjort att det sittande partiet har ökat i popularitet. Ett skäl till är nog att Barack Obama tillträder på tisdag som USA nya president och Israel vill nog inte inleda sin relation med Obama med att vara i krig. Så cyniska kan politiker vara när man bollar med andra människors liv. Men trots det är givetvis positivt att vapnen har tystnat i Gaza även om grundproblemet inte är löst på långa vägar. Därför är risken stor att denna vapenvila tyvärr är väldigt skör och minsta lilla snedsteg kan det vara igång igen. De senaste tre veckornas strider har knappast mildrat den hat mellan israeler och palestinier som har varit i många många år. Låt oss ändå hoppas att människor tänker till och att denna vapenvila ändå är första lilla steget mot varaktig fred som gagnar alla i området.

Inga kommentarer: