tisdag, januari 20, 2009

Obama vilken dag

Efter en och en halv månad sedan presidentvalet är det alltså dags för Barack Obama att i dag installeras som Förenta Staternas 44:de president och landets första mörkhyade. En ny epok är på väg i USA historia efter den gamla och så illa omtyckta Bushadministrationen. En ny tid med förhoppningar och många är det som har stora förväntningar på Obama. Han har själv haft Change som ledord och det är många som vill se stora förändringar i USA:s politik både inrikes men framför allt utrikes. Men frågan är om det blir någon större förändring i praktiken.

Hur som helst så kommer han att hamna i hetluften redan från dag 1.

Inrikespolitiskt är det finanskrisen som han har att ta ställning till och måste lösa. Många amerikaner har drabbats av detta med arbetslöshet och välfärdsbrist som resultat.

Utrikespolitikst ärver han från George W. Bush alla krig som USA befinner sig aktivt eller delaktigt i. Det är Afghanistan, Irak och Palestina/Israel konflikten som står i fokus. Dessa konflikter måste Obama lösa under sin tid som president. Han har sagt att USA ska dra sig ut ur Irak medan man ska satsa hårdare militärt i Afghanistan Så han flyttar problemet från ett land till ett annat. När det gäller konflikten i Mellanöstern måste Barack Obama göra betydligt mer än vad tidigare presidenter gjort. En önskan att han ska sätta ner foten och sätta mer press på Israel är väl att hoppas för mycket. Det vore en sensation om en amerikansk president började kritisera Israel öppet för det de gör mot Palestinierna. Men det vore en väg mot en lösning i denna långvariga konflikt.

Globalt är det klimathotet som ska jämkas in i det pågående finanskrisen på ett tillfredsställande sätt. George W. Bush har inte varit den som har satt miljönfrågan i första rummet. Här måste Obama ta i med hårdhandskarna och göra USA till ett av de ledande länderna i miljöarbetet.

Som ni märker har Barack Obama inte brist på sysselsättning som USA nye president. Men i dag hoppas jag han får njuta över installations ceremonin och att på allvar skriva in sig i världshistorien. I morgon får han börja ta itu med de många problemen.

Inga kommentarer: