måndag, januari 26, 2009

Avskaffa regeringens orättvisa modell för a-kassan

Enligt Arbetsförmedlingen beräknas arbetslösheten stiga från 6,8 procent 2008 till 7,6 procent 2009 och 9 procent 2010. Den orättvisa finansieringsmodell som regeringen har infört i arbetslöshetsförsäkringen innebär att a-kassor med många arbetslösa medlemmar nu kan tvingas höja sina avgifter ytterligare.

– Hur kan regeringen försvara en finansieringsmodell som innebär att löntagare med lägst inkomster och störst risk för arbetslöshet ska betala högst avgift till a-kassan?, undrar Josefin Brink, Vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

A-kassor med många arbetslösa medlemmar tvingas betala mer än a-kassor med låg arbetslöshet. Avgiften till Akademikernas a-kassa är 140 kr per månad, medan Hotell och restauranganställdas förbund som organiserar några av de mest lågavlönade på hela arbetsmarknaden har en avgift på 395 kr per månad.

– Regeringens orättvisa finansieringsmodell borde avskaffas eftersom den syftar till att slå ut människor ur a-kassan, säger Josefin Brink. Vänsterpartiet vill ha en solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring. Vår modell innebär att alla skulle få betala ca 60-80 kr per månad för medlemskap i en a-kassa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vadå orättvis? A-kassan har fungerat på detta sätt i årtionden. När hustrun och jag jobbade så hade min fru betydligtr högre a-kasseavgift än jag. Jag är/var akademiker och min fru hade ett låginkomstyrke. Då var det inge som protesterade under vänsterregeringen!

Nicke Grozdanovski sa...

Det är precis det vi vill ändra på. Även om det som du beskriver det har varit så länge så är det dags att verkligen göra något åt detta orättvisa system.