fredag, januari 16, 2009

H&M väljer att ha skygglapparna på

Klädföretaget H&M håller på att etablera sig i Israel och tecknade i slutet på förra året ett avtal med syfte på att öppna butiker i landet 2010. Nästan samtidigt så trappade Israel upp konflikten i området och kriget mot Gazaområdet började. Detta hindrar inte H&M att stanna upp sina planer på etableringen.

H&M:s presschef Jennie Tapper-Hoël motiverar beslutet med att denna etablering är fullbordat 2010 och då hoppas företaget att det är lugnt i området och konflikten är löst. Sen säger man att man har hoppas att kriget tar slut snart och att de civila offren blir så små som möjligt. Sen säger han vidare att företaget policy är inte inte ta politisk eller religiös ställning.

Detta är inte förvånande då kapitalismen genom historien aldrig haft mänskliga rättigheter som ledmotiv utan det är att tjäna pengar till vilket pris som helst. H&M är alltså inget undantag från Kapitalismens ideologi.

Istället för att fullfölja sina planer borde företaget stanna upp i etableringen och ge sitt stöd till krigets offer. Det vore en värdig signal till alla att H&M tar denna konflikt på allvar. Ord räcker inte alltid, handlingar är det som gäller. Dessutom tror jag att företaget kommer långsiktigt gå stärkta om man gjorde på detta sätt.

Men tyvärr kommer inte detta att hända utan man plockar istället på sig skygglapparna och väljer att inte se. Vad spelar mänskliga liv och lidande för roll när det finns chans att höja vinsterna för ägarna och företaget.

Inga kommentarer: