torsdag, januari 15, 2009

Stöd till utbildning istället för uppsägning

Vänsterpartiet välkomnar att näringsdepartementet nu utreder förslaget om att återinföra ett permitteringsstöd. Men insatsen ska inte vara ett passivt stöd, utan ha tydlig inriktning på utbildning, anser Vänsterpartiet.

- Regeringen gör för lite och för sent för att förhindra arbetslöshet, statligt stöd till utbildning istället för uppsägning vore en bra åtgärd för att minska varslen och samtidigt höja kompetensen, säger Josefin Brink, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Vänsterpartiet stödjer IF Metalls förslag om att staten bör erbjuda ekonomiskt stöd till fortbildning av anställda i branscher med tillfälligt sviktande orderingång. De anställda som under en period inte behövs i produktionen borde beviljas studieledighet och de lokala parterna komma överens om vilken typ av studier som är lämpliga. Efter genomgångna studier återgår de anställda till sitt jobb. Företaget finansierar utbildningen och staten står för ersättning till de studerande i enlighet med ersättningen från a-kassan.

I Vänsterpartiets tilläggsbudget med anledning av den ekonomiska krisen avsattes 600 miljoner kr 2009 för 25 000 platser i sex veckor långa utbildningar.

- Det centrala nu är att se till att minimera antalet uppsägningar och att så många som möjligt bereds möjlighet till studier och annat som kan leda till nya och bättre jobb, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer: