tisdag, januari 06, 2009

Krigets helvete

Alla militära konflikter är ett nederlag för mänskligheten och skett mer eller mindre sedan människan blev bosfast under det som vi kallar bondestenåldern. När begrepp som mitt och ditt skapades så lade man grunden till dåvarande och framtida konflikter som oftast löstes med vapenmakt. Om detta skrev den franske filosofen och författaren Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) när han 1755 skrev följande

"Den första människa, som inhägnade ett stycke jord och förklarade: detta tillhör mig- och fanna andra, som var enfaldiga nog att tro på honom- han var den verklige grundläggaren av de borgeliga samhället. Hur många brott, hur många krig och mord, hur mycke elände och fasa skulle inte mänskligheten ha besparats, om de funnits någon, som ryckt upp gränspålarna eller grävt igen dikena och ropat till sina likar: Lyssna inte på den bedragaren, ni är förlorare om ni glömmer att grödan tillhör alla men jorden tillhör ingen"

Oftast handlar militära konflikter om just detta. Mark och områden som i sin tur ger makt åt de som kontrollerar detta. Även religiösa inslag finns där olika religioner eller inom samma religion strider mot varandra. Men fortfarande handlar det hela om makt och kontroll över den andre. Etniska motsättningar är ytterligare en central orsak; inte minst vid inbördeskrig.

Tyvärr har militära konflikter en tendens att skapa olika grupperingar av stater som inte är inblandade i själva konflikten men som är en del av det genom sitt stöd åt olika grupperingar som strider. Detta gör att krig ses på olika sätt även om förloppet och dödandet är detsamma. Vissa stater ser som sin rätt att göra lite som de vill utan att ta hänsyn till folkrätten medan andra stater som gör samma sak fördöms genast. Man borde se konflikter på lika fördömande sätt oavsett vem som är inblandade men så länge det finns intressen från andra stater kommer inte detta att ske.

Det som sker i Gazaremsan idag är exakt samma sak som skedde när t ex Serbien gick in i Kosovo 1999, eller när Georgien invandrade Sydossetien i augusti i fjol. Men omvärldens reaktioner är på olika plan fast det är samma typ av konflikt. fallet Serbien- Kosovo slutade det hela med att NATO med USA i spetsen bombade Serbiska städer och andra mål som mynnade ut i ett självständigt Kosovo trots att det stred mot folkrätten. Ingen sa nånting om Georgiens invasion och bombningar av Sydossetien huvudstad Tschinvali. Men när Ryssland blandade sig in i konflikten mot Georgien då fördömde västvärlden det ryska agerandet. Man pratade om sanktioner och andra åtgärder mot Ryssland. Sydossetien mål om en självständigt stat tillsammans med den andra utbrytarrepubliken Abchazien har inte fått samma stöd som Kosovo fick av övriga i västvärlden trots att det är samma typ av konflikt där civilbefolkningen drabbas ohyggligt hårt av krigets fasor.

Detsamma sker nu i Gazaremsan där palestinierna kämpar mot den Israeliska militära makten med katastrofala följder för Gazaborna. Man lever i en ständig skräck när kriget bara fortsätter. Visserligen försöker omvärlden skapa och en kräva en vapenvila men några sanktioner mot Israel finns inte. USA är väldigt tyst, det enda som man har sagt är att Israel har rätt till självförsvar och det har man naturligtvis lika mycket som palestinierna har detsamma. Men proportionerna på antalet palestinska dödsoffer och skadade är orimligt. Enligt sjukhuskällor har närmare 600 människor dödats och omkring 2 700 sårats i Gazaremsan, sedan Israel gick till flygangrepp den 27 december. De flesta av dödsoffren är milismän, men även omkring 100 barn har dödats - varav tolv i går.

Samtidigt som Israels mål med den militära insatser är att förhindra Hamas att skjuta raketer in mot Israeliska områden, men trots massiva anfall med flyg, kanonbåtar och markstridskrafter har det inte lyckats. Fortfarande avfyras raketer in mot Israel och även här har dödsoffer skett. Men den militära maktbalansens övervikt har utan tvekan den Israelska till sin fördel därav så många palestinska liv som har gått till spillo.

Nu är det dags att omvärlden sätter ner foten och fördömer kriget i Mellanöstern. Man måste börja hota med sanktioner mot Israel samtidigt som man måste få parterna till förhandlingsbordet igen. Man måste omedelbart sluta leverera vapen till de stridande parterna för samtidigt som man försöker få fram en vapenvila så sker vapenaffärer mellan Israel och en del av västvärlden. Detsamma måste även Hamas tillgång till vapen strypas.

Det ser för närvarande mörkt ut för freden i mellanöstern. Det finns inga tecken i dag på ett upphörande av kriget, tvärtom så hårdnar striderna mer och mer och för varje timmer krävs ytterligare dödsoffer. För de som överlever dagen har humanitära problem att brottas med där mat och vatten är en bristvara. Hus som har träffats av bomber och granter blir obeboeliga och skapar flyktingströmmar där allt fler inte har tak över huvudet. Tillgången på medicin och andra sjukhus artiklar för att ta hand om de många skadade är väldigt begränsad. Människor dör när man inte hinner att ta hand om alla som kommer till sjukhuset trots att läkarna och personlen jobbar dygnet runt. Livet för civilbefolkningen i Gaza är som alla andra krig ett helvete som vi inte kan föreställa oss.

Inga kommentarer: