lördag, juni 21, 2008

Sommarsolstånd och Midsommar

Många tror att midsommar och sommarsolståndet är samma sak men det är det inte riktigt. Midsommar är en högtid som vi firar dels till minne av Johannes Döparens födelsedag som den kristna kyrkan valt att förlägga just till midsommar och dels uppmärksammar vi att det är årets längsta dag. Midsommarafton är alltid en fredag och den kan infalla mellan 19 juni och 25 juni beroende på vilket datum fredagen har närmast sommarsolståndet medan midsommardagen är lördagen därpå. Det innebär att midsommar och sommarsolstånd oftast inte inträffar samtidigt.

Sommarsolståndet är då solen når sin nordliga position och det innebär att dagen är som längst och natten som kortast. Det infaller alltid den 21 eller 20 juni beroende var på norra jordklotet man befinner sig. I år råkar den infalla samtidigt som midsommardagen dvs i dag eller rättare sagt i natt kl. 01.59 svensk tid. Men i Nordamerika t ex. så är det fortfarande den 20 juni när sommarsolståndet sker.

Om man befinner sig långt ner på södra halvklotet är det omvänt så till vida det är den längsta natten och kortaste dagen.

Inga kommentarer: