torsdag, juni 12, 2008

Det tar sig

Efter en trevande inledning av EM-slutspelet i fotboll där matcherna inte var något att minnas så tycker jag att det har kommit i gång på allvar nu. Två bra matcher fick vi se i grupp A i går. Först Portugal som slog Tjeckien med 3-1 där vi fick se några fina prestationer och snygga mål.

Sen avslutades EM-kvällen i går med Turkiet som vände ett 0-1 underläge till seger 2-1 i andra halvlek. Första halvlek så vräkte regnet ner och det blev mer vattenpolo än fotboll. Sen slutade det regna och turkarna kom igång på allvar och vi fick se en underbar andra halvlek mellan två lag som verkligen ville vinna. Men det var Turkiet som drog det längsta strået med ett segermål på stopptid.

Innan dess var EM bästa match den som spelades i måndags mellan Italien- Holland där vi fick se ett ruggigt effektivt Holland vinna med 3-0. De imponerade på mig med ett rörligt och glatt anfallspel. Italien försökte men hade inte turen eller skickligheten framför målet där målvakten Van der Saar storspelade.

Men det finns bottennapp med i detta mästerskap och där har vi utan tvekan Grekland som gjorde en plattmatch mot Sverige. Ingen ska ta ifrån svenska landslaget vinsten men mer tamt landslag än den grekiska i tisdags får man leta efter. De försökte inte ens spela fotboll utan det såg ut som de fortfarande var uppvärming när det var någon minut kvar av första halvlek. Det är skönt att se att sådan destruktiv fotboll inte lönar sig.

Men Sverige gjorde alltså en bra insats och Zlatans mål var fantastisk där han som det såg ut hur enkelt som helst sköt in 1-0 i krysset. Hela svenska laget var bra och det ser bra ut inför fortsättningen av gruppspelet där Spanien väntar härnäst på lördag och sen på onsdag är det Ryssland som står på tur. Man har i och med segern ett bra utgångsläge att ta sig till kvartsfinal.

Nu är det bara några timmar kvar till EM-festen fortsätter med Tyskland-Kroatien vilket jag hoppas blir en sevärd historia. Sen väntar Polen mot hemmanationen Österrike där båda lagen måste vinna. Förväntar mig en jämn och dramatisk historia. Det är underbart med ett hett EM :-)