onsdag, juni 25, 2008

De dramatiska kvartsfinalerna

I kväll spelas den första semifinalen och EM:s avgörande närmar sig med stormsteg. Fyra lag är kvar i turneringen och utmanar om den åtråvärda titeln. Tyskland är väl favoriter, knappt före lagen som spelar i den helt öppna andra semifinalen Spanien och Ryssland. Däremot är det väl bara turkarna som fortfarande tror på sig själva och det har de säkert inget emot.

Vi fick se fyra riktigt spännande och jämna kvartsfinaler där två av de fick avgöras på straffar, en efter förlängning och en efter en uddamålsvinst. Detta visar än en gång att EM är väldigt svårt att vinna och att man måste både ha skickligheten men även turen med sig om man ska stå där som slutlig segrare. Därför är det lite förvånande att Italien sparkar sin förbundskapten Roberto Donadoni efter det att Italien åkt ut på straffar i en kvartfinal. Men visst kan man ha förståelse för att om man är reagerande världsmästare så har man högre ambitioner än så men det är ändå förvånande att man inte har mer tålamod än så. Speciellt som man nyligen kommit överens med Donadoni om ett nytt kontrakt som sträcker sig över VM 2010.

Kvartsfinalerna bjöd på en stor dramatik som kommer att bli ihågkomna länge. Alla fyra matcherna var jämna historier och det var små marginaler som avgjorde om det skulle bli succé eller fiasko för de inblandade lagen.

Den första kvartsfinalen mellan Tyskland- Portugal var den enda som avgjordes efter full tid. Den tyska maskinen kom igång på allvar och de i vanliga fall spelskickliga portugiserna kom till korta under matchen. Bastian Schweinsteiger och Miroslav Klose såg till att Tyskland fick ett 2-0 försprång i mitten av första halvlek. De båda målen kom inom loppet av fyra minuter, (22 och 26 minuten). Att Tyskland tappar ett tvåmålsledning tillhör inte vanligheten så inte heller denna gång trots att Portugal fick en reducering i den 40 minuten genom Nuno Gomes. Tyskarna vann till slut rättvist och med sin tyngd gav de portugiserna sina biljetter hem. 3-2 slutade matchen sedan Michael Ballack avgjort matchen efter en timmes spel med sitt 3-1 mål. Det blev spännande på slutet när Helder Postiga reducerade till 2-3 i den 87 minuten men närmare än så kom inte Portugal.

För Tyskarna väntar nu en semifinal mot Turkiet som överraskande slog ut Kroatien i den andra semifinalen. Men det krävdes straffar för att skilja lagen åt och det var turkarna som hade nerverna i schack. Matchen var jämn och mållös fram till förlängningens absoluta slutminuter. I den 119 minuten frälser Ivan Klasnic Kroatien med som alla trodde ett segermål när han gör 1-0 bakom reservkeepen Rüstü Recber. Medan kroaterna befann sig fram i tiden i en semifinal så var turkarna i nuet och Semih Sentürk passade på att kvittera i matchens absolut sista spark och hela Turkiet exploderar i ett glädjefnatt medan Kroatien tidigare glädje slogs i spillror. Det var det som även avgjorde straffsparksläggningen sen. Turkarna var mer motiverade och deras självförtroende var på topp medan kroaterna befann sig i ett chocktillstånd. Efter seger i straffspark läggningen med 3-1 blev det i stället Turkiet som ikväll får möta Tyskland.

Den tredje kvartsfinalen var nog den mest välspelade av de fyra. Holland- Ryssland bjöd upp till dans och vi som såg på tyckte om vad vi såg. Speciellt Ryssland imponerade med sitt offensiva spel. Holland hade ju gått som en ångvält i sin grupp och gått vidare på tre segrar och 9-1 i målskillnad och man hade svårt att se vilket lag skulle stoppa dem. Men när det väl kom till cupspel blev holländarna mänskliga och det blev Ryssland som blev de laget som stoppade den orange holländska maskineriet. Men det krävdes förlängning för att skilja lagen åt. 1-1 stod de efter 90 minuter sedan Ryssland tagit ledningen genom Roman Pavljutjenko i den 56 minuten och det målet såg att stå sig matchen ut även om holländarna försökte. Men Ruud van Nistelrooy såg till att ta denna match till förlängning när han i den 86 minuten kvitterade med en kraftfull nick. I förlängningen var Ryssland de laget som hade mest energi och kraft. Man kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och Holland hade svårt att freda sig. I rättvisans namn ska man säga att även de orange spelarna stack upp då och då i farliga kontringar. Men till slut orkade inte Holland stå emot längre och två mål gjorde ryssarna i den andra förlängnings kvarten inom loppet av fyra minuter. Det var Dimitrij Torbinskij som gör 2-1 i den 112 minuten och storstjärnan Andrej Arsjavin avgör matchen definitivt i den 116 minuten. Ryssarna blir farliga i fortsättningen och det finns stora möjligheter för de att stå överst på prispallen efter finalen på söndag.

Den sista kvartsfinalen var det upphaussade matchen mellan Spanien- Italien som inte spelmässigt blev någon match man kommer att minnas i framtiden. Lagen tog ut varandra och deras spelskicklighet gjorde att man effektivt låste varandras spel. Det brukar se ut så här när två topplag som kan varandra möts. Men spänningen var det ingen fel på och matchen kunde ha slutat hur som helst även om det var spanjorena som var det laget som var något bättre. Nu blev det 0-0 både efter full tid och förlängning och matchen togs till straffar. Väl där var det Spanien som drog det längsta strået och vann straffläggningen med 4-2. Spanien har inte vunnit sen 1964 och kanske kanske är det deras tur i detta mästerskap. Men först måste man ta sig förbi Ryssland i semifinalen och det kan bli en nog så knepig uppgift för det spanska fotbollslandslaget. Men möjligheterna finns givetvis och jag har haft Spanien som slutsegrare innan EM och måste tippa de vidare till final och väl där den slutliga segern.

Nu återstår alltså bara tre matcher av detta europamästerskap och vilka som än vinner kan jag lova fortsatt dramatik och en blandning mellan förtvivlan och hopp för de inblandade lagen och dess supportar. Må bästa lag vinna.

Inga kommentarer: