onsdag, juni 11, 2008

Kommunerna protesterar när regeringen inte tar ansvar för vägar och järnvägar

Vänsterpartiet får stöd för kritiken mot att regeringen lämpar över kostnader för infrastruktur på kommuner och landsting. Det visar en enkät från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

- Det är bra att lokalpolitikerna säger ifrån. Pengarna som används till äldreomsorg och skola ska inte betala den infrastruktur som staten har ansvar för, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för vänsterpartiet.

Enligt enkäten dömer 7 av 10 ut dagens finansieringsmodell. 9 av 10 anser att ett utvecklat transportsystem är av avgörande betydelse för tillväxt och hållbar utveckling. 9 av 10 anser att det behövs kraftiga ökningar av satsningar på infrastruktur.

- Kommunerna vill se ökade investeringar i infrastruktur. Vänsterpartiet har föreslagit att staten ska börja använda en investeringsbudget, just för att kunna göra större satsningar snabbare, säger Ulla Andersson.

Klimatberedningen vill öka kapaciteten på järnväg för gods- och persontrafik med minst 50 procent till år 2020. Vänsterpartiet stödjer den inriktningen. Genom att använda en investeringsbudget och låna till investeringar i infrastruktur istället för att direktavskriva dem, kan staten göra de järnvägsinvesteringar som är nödvändiga för att Sverige ska nå klimatmålen.

1 kommentar:

Mats sa...

Staten ska helt klart ta ansvar fär infrastrukturen och satsa på järnvägen. Mer järnväg.