måndag, juni 09, 2008

Fortsatt het debatt

Kongressen fortsatte på söndagen att debattera kring 50 allmänpolitiska motioner om bla legalisering av fildelning, bolagisering och privatisering av kungahuset, avskaffande av det militära försvaret och avskaffande av kravet på utträde ur EU.

I motion B92 föreslås att Vänsterpartiet ska verka för ett avskaffande av det militära försvaret och istället avsätta försvarets resurser till ett pacifistiskt klimatförsvar. Kongressen avslog motionen om menar att Sverige även fortsättningsvis bör ha ett militärt försvar som däremot bör ha kapacitet att möta även klimatkatastrofer och miljöhot.

En rad motioner behandlar Sveriges EU politik och internationella frågor. I en enskild motion föreslås att Vänsterpartiet ska avskaffa kravet på utträde ur EU. Kongressen avslog motionen.
Den hetaste debatten fördes kring förslaget att legalisera fildelning. I motion A102 föreslår Mikael von Knorring en legalisering av spridning av upphovsrättsskyddat material på Internet för personligt men inte kommersiellt bruk. Kongressen biföll denna motion. I debatten sa Elise Norberg Pilhem från partistyrelsen att: " vi ska självklart vara kulturarbetarnas parti även fortsättningsvis men vi kan inte ha en lagstiftning som kriminaliserar stora delar av Sveriges befolkning".

I motion A83 föreslås att Vänsterpartiet omgående ska verka för ett avskaffande av monarkin och i motion A84 en bolagisering av monarkin eftersom kungahusets apanage är allt mer betungande för statskassan. Partistyrelsen föreslog avslag på motionerna. Vänsterpartiet vill avskaffa monarkin men partistyrelsen anser inte att det är en prioriterad fråga. När det gäller bolagisering av kungahuset så menar partistyrelsen att detta liksom andra privatiseringar skulle urholka det demokratiska inflytandet över statschefens maktutövning. Kongressen biföll partistyrelsens förslag.

Inga kommentarer: