onsdag, januari 17, 2007

Göran Perssons sista riksdagsdebatt

I dag gjorde socialdemokraternas avgående partiledare Göran Persson sin sista debatt i riksdagen. En profil i svensk politik som inte lämnar någon oberörd. Antingen så älskar man denna politiker eller så avskyr man honom. Han tillträdde den 16 mars 1996 som socialdemokratisk partiledare och han valdes den 21 mars till Sveriges statsminister. Denna post hade han fram till valet 2006 då han förlorade valet och avgick till förmån för moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Göran Persson är en stor politiker som vara sig man gillar det eller inte har gjort ett bra jobb som statsminister utefter sina värderingar. Det började med regeringens minoritetsställning där Persson genom ett organiserat parlamentariskt samarbete med Centerpartiet genomförde ett besparingsprogram, vilket kom att vålla konflikter både inom det egna partiet och med LO. Han ville sanera statens finanser och myntade uttrycket ”Den som är satt i skuld är icke fri”

Trots valförlusten för socialdemokraterna 1998 där socialdemokraterna tappade 8,86 % och fick 36,4 % så fortsatte Göran Persson regera Sverige nu med stöd från både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Förnyat förtroende fick denna majoritet i valet 2002 då (S) ökade med 3.5 % av rösterna till 39,8 %

Trots att de ibland knakade i samarbetet lyckades de tre partierna föra en konstruktiv och bra politik som gynnade de svaga i samhället och pressade tillbaka arbetslösheten. I valet till EMU 2003 stod de tre partierna på olika sidor. (S) stödde officiellt JA-sidan medan (V) och (MP) argumenterade för ett Nej. Det blev en svidande förlust för Göran Persson och JA-sidan. Hans ställning försvagades och han var beredd att lämna partiledarposten redan då, Men mordet på den tilltänkte efterträdaren Anna Lindh i september 2003 skakade om Sverige och försatte Göran Persson i en svår sits både personligt och politiskt. En annan katastrof som Göran Persson fick lida för var tsunami katastrofen annandag jul 2004 som kostade många människor livet däribland 543 svenskar. En massiv kritik riktades mot regeringen med Göran Persson i spetsen och dåvarande utrikesministern Laila Freivalds hur man hanterade denna krissituation.

Han omvaldes som partiordförande, trots motgångarna, vid partikongressen 2005 och i december 2005 fick Persson personligen och regeringskansliet kritik av den kommission som utrett regeringens insatser i samband med tsunamikatastrofen.

Även utom politiskt har han fått utstå kritik. Hans köp av mark och husbygge i Övre Torp i Södermanland för 12,5 miljoner kronor har inte setts med blida ögon av vanliga människor. Köpet av fastigheten har kritiserats för att Göran Persson genom detta distanserat sig från arbetarrörelsen.

Under valet 2006 verkade Göran Persson trött och sliten. Han var en bidragande orsak till att Vänstermajoriteten förlorade makten. Media gav han heller ingen lätt resa utan framställde honom ofta negativ och enligt medieproffessor Kent Asp har ingen socialdemokratisk statsminister framställts så negativt i media under en valrörelse. Han verkade längta efter lugn och ro och det framtida boendet i herrgården i Övre Torp. Han verkade trött på jobbet och vem kan klandra honom för det. Men han borde ha lämnat in tidigare tycker jag om han kände på det sättet.

På valnatten deklarerade han sin kommande avgång som partiledare för socialdemokraterna på den kommande extra partikongressen nu i mars och i dag har han alltså haft sin sista riksdagsdebatt som partiledare.

Jag har personligen haft blandande känslor för Göran Persson. Som debattör och politiker har varit väldigt intressant att lyssna på. Det är kul och höra när han debatterar, det är då han är som bäst när han är i toppform. Han kan verbalt vinna över vilken motståndare som helst. Men där är hans akilleshäl också. Han kan bli för stöddig och för gå påig så att han faller i eget grepp. Han har gjort sina övertramp och han har ju kritiserats för att vara bufflig och inte lyssna på andra.

Min kritik av honom är politisk. Att han inte var intresserad att vara med och ena vänsterblocket under valrörelsen. Vi hade världens chans nu att föra en gemensam linje gentemot allianspartierna men Göran sökte bara en socialdemokratisk regering. Det fick oss att framstå som splittrade och där var inte de borgerliga sena att utnyttja.

Nu får vi se hur den nya partiledaren förvaltar sitt partiledaruppdrag i framtiden och vilken väg socialdemokraterna kommer att gå.
Det får framtiden utvisa.

Inga kommentarer: