torsdag, januari 18, 2007

Alliansen bygger ett orättvisare Sverige

I gårdagens partiledardebatt i riksdagen kritiserade vänsterpartiets ledare Lars Ohly högeralliansens politik på en lång rad områden.- Den ekonomiska makten har gift sig med den politiska. Utrikesminister Carl Bildts affärer är bara ett exempel på detta. Det finns all anledning att vara djupt kritisk mot hans agerande men det stora problemet är att högerregeringens politik så tydligt gynnar den ekonomiska makten. Alliansen bygger ett orättvisare Sverige.

Exemplen på orättvisorna är många. I en replik på KD ledarens Göran Hägglunds anförande tog Lars Ohly upp frågan om alla de barn som växer upp under fattiga förhållanden i Sverige. Idag sänks försörjningsstödet för dessa familjer då barnbidraget höjs. Vänsterpartiet fick igenom ett förslag på att dessa barn och deras familjer ska ha samma rätt att få del av barnbidragshöjningar. Detta förslag har socialministern valt att slänga i papperskorgen.

En annan viktig rättvisefråga som Lars Ohly väckte var studiemedlen. Vänsterpartiet menar att man ska kunna leva på studiemedlen, utan att vara försörjd av välbeställda släktingar och utan att tvingas jobba extra. Vänsterpartiet har ett förslag på en höjning av studiemedlen på 1 200 kronor. Det är den summa som Sveriges förenade Studentkårer menar krävs för att studenterna ska kunna leva drägligt.

- Regeringen har helt klart valt att prioritera skattesänkningar för välbeställda före barn och ungas välstånd.

De flesta i högerregeringen kallar sig inte för feminister. Det är kanske inte det viktigaste vad man kallar sig men det allvarliga är att man för en politik som inte tar kvinnors rättigheter på allvar. Våra förslag om rätt till heltidsarbete och handlingsplaner för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män har även dessa åkt i papperskorgen.

Inga kommentarer: