tisdag, januari 30, 2007

Högerns idéer kränker barn

Vad innebär det att vara en icke godkänd sjuåring? Den frågan ställer jag mig efter att skolminister Björklund nu öppnat upp för att ge betyg redan från årskurs ett. Vad är det hos ett så litet barn som skolan ska få stämpla som undermåligt? Att man gör "fula" kullerbyttor på skolgymnastiken eller att man inte vågar prata på lektionerna?

Björklund själv motiverar det hela med att "Föräldrar har rätt till en tydlig information om hur det går för deras barn". Självklart ska föräldrar ha rätt till tydlig information och det har man redan idag. Genom utvecklingssamtalen ges både information om hur det går för barnen och dialog förs om hur målen ska uppnås.

De högerpopulistiska förslagen på hårdare tag i skolan kan bara få fotfäste om vi accepterar den bild av den svenska skolan som Björklund och andra batongpolitiker försöker etablera. Man utmålar en skola som totalt misslyckats ge eleverna kunskap och där det råder fullständigt kaos. De flesta lärare, elever och föräldrar känner nog inte riktigt igen sig i den beskrivningen. Det betyder inte att vi ska blunda för de problem som finns. Samhällets sociala orättvisor återspeglar sig även i skolmiljöerna och det krävs stora satsningar för att uppnå målen om en likvärdig skola där alla elever får samma möjlighet att utvecklas och växa. Det handlar om allas rätt till kunskap.

Men vad högerpopulisterna vägrar inse är att det faktiskt är vuxenvärldens ansvar att se till att det fungerar i skolan. Barnen är tvungna att gå till skolan och om skolan inte klarar av sitt ansvar måste skulden och ansvaret läggas där den hör hemma.

Genom att förbjuda eleverna att tala sitt modersmål, betygsätta sjuåringar, och ge betyg i uppförande är risken stor att vi bygger en skola som kränker barn. Barn både vill och kan samarbeta. Det är skolans, politikens och hela vuxenvärldens ansvar att se till att de får förutsättningar att göra det.

Lars Ohly

2 kommentarer:

Anonym sa...

det var det bästa som kan hända heja heja äntligen hjälp åt dom svaga heja heja

Anonym sa...

det är väll ett perfekt föslag som dom kommer med.änligen kan barn få hjälp i tid o föräldra slipper lägga mer all sin själ att bli hörda.redan i första klass kan dom komma på barn med tex ad/hd dystelexi,läs o skrivsvårigheter äntligen få föräldra o barn hjälp.dom som rösta nej vet inte vad dom tänker på jo föresten det är alltid lättare att blunda eller att sopa allt under mattan.personer som inte har barn eller vet hur vissa föräldra få kämpa för att bli hörda ska inte yttra sig.äntligen en politiker som har öppnat ögonen o jag hoppas över allting att alla andra partier få upp sina ögon o se hur rätt han har.en stor kram till f.p