måndag, januari 22, 2007

Skolan och mobiltelefoner

Den borgerliga regeringen har kommit på den briljanta idén om att lärarna ska ha rätt att beslagta mobiltelefoner och andra störande moment i skolan. Det är en självklarhet att man inte ska använda mobilen under lektionstid. Det handlar ju om sunt förnuft där. Men att instifta lagar som ger lärarna större befogenheter att ingripa tycker jag är ett idiotiskt förslag. Det innebär att man måste ta sig en funderare om vad gränsen ska gå. Ska man ha rätt o bära sin mobiltelefon och ha den på ljudlös under lektionstid. Om man glömt att slå av mobilen och det börjar signalera att man har fått sms eller att någon ringer ska man då ta mobilen från eleven det första man gör. Det enda tillfällen jag tycker man ska ha rätt att ta hand om mobiltelefoner är under tentor och andra prov där man kan befara fusk.

Nej jag tror inte på hårdare tag och tuffare lagar. Jag tror på dialog istället och att det sunda förnuftet får råda mellan elev och lärare. Elever måste förstå att man inte ska skicka sms. under lektionstid eller spela spel på mobilen. Det handlar om ett lärande och att ta eget ansvar som elev i samråd och dialog med lärarna och att eleverna får vara med och fatta beslut om skolans lagar och regler. Då får de mer acceptans än att en folkpartistisk skolminister vid namn Jan Björklund kommer med pekpinnar och hot om hårda tag. Då blir de lättare att eventuellt omhändertaga elevers mobiltelefoner om någon skulle störa de andra under lektionstid.

Skolan är elevens arbetsplats och alla elever har rätt till lugn och ro och till sitt eget lärande men jag tror att man biter sig själv i svansen om man tror att detta med att stifta hårdare lagar skulle syfta till detta. Vilken annan arbetsplats skulle acceptera detta? Risken är stor för nya konflikter och mer oro och det gynnar inte de som behöver lugnt i skolan. Mer lärare i skolan och mer elevansvar skapar tryggare och ansvarstagande elever på våra skolor. Det är våra elever värda.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja kan inte låta bli komentera men jag stött på vuxna inklusive lärare som under möte kan sitta med mobiltelefon påslagen fråga björklund vem ska ta dom mobilerna?
/Micke

Anonym sa...

Ja kan inte låta bli komentera men jag stött på vuxna inklusive lärare som under möte kan sitta med mobiltelefon påslagen fråga björklund vem ska ta dom mobilerna?
/Micke

milo67 sa...

jag tycker att du har fel det ska vara mobilfritt i skolan...

Anonym sa...

läraran ska ha all rätt att beslagta all störande och hotande moment tex mobiler knivar och kedjor.för att skydda barnen. mobiltelefonen är ett störande moment för barns konsentration skolarbete.

Nicke Grozdanovski sa...

Precis som jag har skrivit i min artikel så ska inte mobilen användas under lektionstid och om de stör andra så ska den självklart ha rätt att tas ifrån eleven tillfälligt. Det är de jag skriver också. Men jag tror inte på hårdare lagar. Jag tror på elevdemokrati och sunt förnuft ska råda i skolorna.

Anonym sa...

amen hallå va...
Nicke du skriver:
"Precis som jag har skrivit i min artikel så ska inte mobilen användas under lektionstid och om de stör andra så ska den självklart ha rätt att tas ifrån eleven tillfälligt"
Du beskriver ju exakt det som nu läraren har rätt att göra och som han inte hade rätt att göra innan lagen kom till.
Allstå faller hela din argumentation!

Anonym sa...

Har jobbat som lärare i 9 år på högstadiet. Det klimat som nu råder, i de grupper jag undervisar i - nämligen sve/engelska som språkval dvs de som inte läser tyska, franska osv, har förändrats rejält på de år jag jobbat!
På lektionstid messas det, spelas musik(utan lurar) Vad är ditt förslag till att kunna bedriva undervisning, dvs göra mitt jobb? I hemtjänsten stöter du nog inte på detta problem, men du är välkommen till min verklighet varje dag. Att säga till eleverna varje lektion att mobilerna ska vara i fickan och ljudlösa, fungerar inte. Föräldrar ringer till eleverna på lektionerna, klasskompisar ringer o messar från klassrummet o andra salar osv. Vad ska vi göra tycker du? Det är inte alltid lätt att ta en mobil heller...