onsdag, januari 10, 2007

De borgeliga vann mediekriget

Nu har man fått de bekräftat de man kände under hela valrörelsen. Att det var allianspartierna som satte dagordningen i valrörelsen. Man kände att de fick nästan allt gratis uppmärksamhet i medierna medan vi i vänstersidan nästan hela tiden fick negativ publicering. Vi arbetade i motvind och de hade en bidragande orsak till att alliansens partier vann valet. Valet handlade mycket om två personer. Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Där framstod Göran Persson som gammalmodig och negativt medan Fredrik Reinfeldt stod för den nya fräscha och positiva. Där hade Göran Persson ingen chans i mediekriget och eftersom både vänsterpartiet och miljöpartiet sammarbetade med (S) så drogs vi med i denna negativa publicering av Göran Persson. Enligt medie professor Kent Asp som undersökt mediernas nyhetsrapportering under valrörelsen har aldrig tidigare en socialdemokratisk statsminister skildrats så negativt i medierna och den borgerliga alliansen så positivt som i förra årets valrörelse. När det gällde sakområden fick de borgerliga i stort välja som de ville, skriver han på Dagens Nyheters debattsida. Socialdemokraterna fick däremot träda fram i arbetslöshetsfrågor på ett sätt som de själva inte önskade, enligt Kent Asp.

Kent Asp har undersökt elva mediers arbete under valets sista månad nämligen Rapport, Aktuellt, Nyheterna, Ekot, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Aftonbladet, Expressen och Metro. Han kom fram till att åtta av dessa elva behandlade alliansen gynnsammare än Socialdemokratern och dess samarbetspartier. Den mest positiva behandlingen fick de borgerliga i Dagens Nyheter och Expressen medan Aktuellt och Ekot behandlade socialdemokraterna och stödpartierna mest gynnsamt. Göteborgsposten och Aftonbladet stod för den mest balanserade bevakningen. När det gäller sakområden var det framför allt moderaterna och centerpartiet, men också de borgerliga i stort, som fick välja som de ville.

Inte konstigt att de var just moderaterna och centern som ökade under valet. Medierna är en avgörande faktor i en valrörelse. Det är de mer än någonsin. De mesta medierna är borgerliga och det är de som märktes mer än någonsin i förra årets valrörelse. Det är något vi måste komma ihåg inför nästa val 2010 om vi ska återta makten i riket.

Däremot vill jag slutligen säga att i de lokala medierna har jag inte upplevt några större problem. Både Borgerliga Barometern och Socialdemokratiska Östra Småland har vi haft en bra dialog med de journalister som jobbar i Emmaboda redaktionen och vi har fått bra och saklig publicitet.

Inga kommentarer: