fredag, augusti 10, 2012

OS final för handbollslaget och världsrekord på 4X100m

Sverige är klart för OS final i handboll efter en dramatisk och svängig semifinal mot Ungern. Matchen slutade 27-26 Svenskarna tog en tidig ledning och lyckades hålla undan trots en sen ungersk forcering. Kim Ekdahl Du Reitz blev matchvinnare när han dundrade in matchavgörande 27-25 med endast 21 sekunder kvar. Det oväntade målvaktsbytet som Sverige gjorde inför matchen, där Mattias Andersson fick starta föll väl ut. Framåt var Kim Andersson och Fredrik Petersen riktigt bra. Ungerns jätte Laszlo Nagy gjorde inte ett enda mål. I finalen ställs Sverige mot Frankrike som slog Kroatien
med 25:22.

På Olympiastadion fick vi se spelens andra världsrekord i friidrott. Det var i den korta staffeten (4X100m) för damer då USA:s lag över krossade Östtysklands gamla världsrekord från 1985 när de vann på 40,82.

Favoriten Abeba Aregawi från Etiopien hade ett struligt lopp med dåliga positioner och blev bara femma på 1 500 m. Etiopiskan, som är svensk medborgare och kommer förmodligen att tävla för Sverige, hamnade långt ner i fältet där det gick långsamt. Vid klockringningen fick hon en knuff och var nära att falla. På upploppet trasslade hon in sig i igen och var nära ett fall. Guldet gick nu till turkiskan Asli Cakir Alptekin på måttliga 4.10,23, som hade bra position hela vägen, före sin landsmaninna och skrällen Gamze Bulut. Trea kom Maryam Yusuf Jamal från Bahrain.

Renaud Lavillenie, Frankrike var illa ute i stavfinalen, men genom att klara 5,97 (olympiskt rekord) tog han guld istället för brons. Tyskarna Björn Otto (silver) och Raphael Holzdeppe (brons) klarade 5,91 i sina första försök, men Lavillenie rev. Därför var fransmannen tvungen att klara nästa höjd, 5,97, och gick direkt på denna höjd. Lavillenie rev första men klarade andra medan båda tyskarna rev ut sig på denna höjd.

I damernas släggfinal är det inte segrarinnan man minns utan kaoset som gällde bronset. I den femte omgången fick Tyskan Betty Heidler ett långt kast, som inte registrerades av funktionärerna. Efter stort palaver så mättes till slut kastet efter hjälp av videogranskning till 77,13. Där letade funktionärerna upp nedslagsplatsen och mätte med måttband. Om Heidler inte fått tillgodoräkna sig sitt femte kast hade hon slutat åtta på 73,90. Efteråt lämnade Kina in protest. De blev ju av med Zhang Wenxius brons så sista ordet är väl inte sagt i denna historia. Vem var det som vann då? Jo de var ryskan Tatjana Lysenko som fick iväg diskusen 78m,18cm, också det i femte omgången. Tvåa kom polskan Anita Wlodarczyk på 77,60.

I damernas 5000 meter vann Etiopiskan Meseret Defar som skrällde och sprintade ifrån favoriten Tirunesh Dibaba. Efter en sista kilometer på 2.39 och det sista varvet på 60 sekunder kunde Defar, som vann distansen i Aten 2004, löpa i mål på 15.04,25. Dibaba, som successivt ökade farten de fyra sista varven, hade inget kräm kvar i benen efter segern på 10 000 m och blev även på upploppet passerad av Vivian Cheruiyot, Kenya som blev tvåa.

OS-kvällen avslutades med en skräll. Bahamas vann herrarnas 4x400 meter en tuff kamp med domianten USA. Angelo Taylor gick ut i ledning för USA med Ramon Miller i rygg på den sista sträckan. In på upploppet attackerade Miller och kunde hålla undan i mål på 2.56,72. USA har vunnit varje lång stafett som de ställt upp i men i kväll blev Bahamas övermäktiga.

En dålig start förstörde Sofia Paldanius chanser att knipa en ny finalplats i K1. Hon slutade sexa i sin semifinal på 200 meter. Fältet kallades tillbaka efter en felaktig start och i omstarten var svenskan inte alls med. Hon var långt efter med en gång och såväl andraplatsen, som hade gett en finalplats, och chansen att kvalificera sig på tid var borta.

Sydkorea vann bronsmatchen i fotboll över Japan med 2-0. Chuyoung Park och Jacheol Koo blev målskyttar.

I finalen i herrarnas Volleyboll möts Ryssland- Brasilien detta efter att Ryssland vunnit över Bulgarien med 3-1 i set medan Brasilien slog Italien med 3-0.

I basketen är det finalklart mellan storfavoriten USA och Spanien. USA vann över Argentina i semin med 109-83 och Spanien slog Ryssland med 67-59.

I herransas vattenpolo så är det finalklart och det blir Kroatien- Italien som gör upp om OS-guldet. Kroatien slog Montenegro med 7-5 och Italien slog Serbien med 9-7.

Hollands damer vann Landhockey finalen över Argentina med 2-0.

Inga kommentarer: