tisdag, augusti 14, 2012

Nationalmuseum

 Nationalmuseibyggnaden är en byggnad på Blasieholmen i Stockholm som innehåller Sveriges Nationalmuseum. Projektet med ett nytt "Konglig museum" i Stockholm var ett av tidens största och påkostade byggnadsarbeten, som skulle ta 12 år att färdigställa och ytterligare tre år för att fullborda de invändiga arbetena. För byggnadens utformning svarade den tyske arkitekten Friedrich August Stüler och för den invändiga gestaltningen stod den svenske arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander. Byggnaden invigdes 1866 samtidigt med Stockholmsutställningen 1866.

Nationalmuseum är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. Byggnaden ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk. Från år 2013 och några år framåt kommer museibyggnaden på Blasieholmen att vara stängd för att genomgå en omfattande renovering och upprustning.

Samlingarnas historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Grunden lades av Gustav Vasa på Gripsholms slott. De kungliga samlingarna växte successivt genom stormaktstidens inköp, gåvor och krigsbyten. När drottning Kristina abdikerade 1654 och for till Rom, tog hon med sig verk av framförallt de italienska renässansmästarna. En brand på det kungliga slottet Tre Kronor 1697 förstörde många av de kvarvarande konstskatterna. 


Vi har främst två personer att tacka för den betydelse och omfattning samlingarna har idag. Den ene är Carl Gustaf Tessin som under sin tid som ambassadör i Paris på 1740-talet köpte samtida fransk konst av högsta kvalitet. Den andre är Gustav III. Efter Gustaf III:s död år 1792 instiftades Kongl. Museum till kungens minne, varvid hans samlingar överfördes i allmän ägo.


Inga kommentarer: