söndag, augusti 05, 2012

Sveriges första guld

I dag kom Sveriges första guld i dessa 30:onde olympiska sommarspel i London. De svenska seglarna i starbåt Fredrik Lööf, som gjorde sitt sjätte OS, och Max Salminen, som OS debuterade, gjorde det som ingen trodde gick. De passerade britterna i dagens medaljrace och gick från en bronsplats till ett guld.Sverige började bra och ledde efter första kryssen. Då var brassarna ganska långt efter och det luktade silver. Men åt britterna trodde ingen att det fanns något att göra. Men på den sista kryssen och länsen tappade britterna tre placeringar och de berömda små marginalerna var på Sveriges sida i dag.

I går vid 22.50 svensk tid tiden stod världen stilla. Då avgjordes 100 meters finalen för herrar, OS största ögonblick. 9,63 sekunder var det hela över och Usain Bolt försvarade sitt guld från Peking 2008. Det var världens näst snabbaste lopp genom tiderna men sett till bredden det snabbaste. Yohan Blake kunde följa upp till en jamaicansk dubbel och bli tvåa på det tangerade personliga rekordet 9,75 efter att ha passerat Justin Gatlin (9,79) precis före mållinjen i medvinden. Ytterligare två löpare var under 9,90.

Sanya Richards-Ross från USA vann en tät final på 400 meter på 49,55. På den bortre långsidan var Antonina Krivoshapka från Ryssland, som sprang på banan innanför, förbi. Richards höll sig kall och hade krafter kvar på upploppet där hon dock stumnade betänkligt på slutet. Brittiskan Christine Ohuruogu kom med en stark finish och var nära att nå ikapp Richards som dock höll undan. Världsettan Krivoshapka föll tillbaka och blev bara sexa. Deedee Trotter, USA kom trea.

Ingen kunde sätta emot kenyanen Ezekiel Kemboi när han satte in ett guldryck med 300 meter kvar av finalen på 3000 meter hinder. På upploppet hade han så mycket för-
språng att han till och med kunde snedda över banan och gå i mål på bana åtta. Det var Kembois andra OS-guld på distansen. Han vann i Aten 2004. Silvret gick till fransmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad, och bronset till en annan Kenyan, Abel Kiprop Mutai.

I släggfinalen för herrar vann Ungraren Krisztian Pars på 80 m,59cm och Primoz Kozmus Slovenien kom tvåa på 79,36 och Japanen Koji Murofushi trea på 78,71.

Det blev ingen lyckad mästerskaps- avslutning för Anna Lindberg. I finalen på 3-meterssvikten slutade hon tia, efter att flera överslag grusat medaljdrömmarna. Lindberg slutade på 316,80 poäng. Vann gjorde kinesiska guldfavoriten Wu Minxia, som var fullständigt överlägsen. Hon vann på 414 poäng, 35 poäng mer än tvåan He Zi, också från Kina. Mexicos Laura Soto Sanchez trea.

Sverige hoppar om medaljerna i morgondagens avgörande omgång i nationshoppningen i Greenwich Park sedan Rolf-Göran Bengtsson ridit Casall felfritt som sista svensk.
Saudiarabien leder på ett fel medan kvartetten Sverige, Storbritannien, Schweiz och Holland delar andraplatsen på fyra.

De brittiska fansen var i extas på Wimbledonarenan när herrsingelfinalen avgjordes i dag. Hemmahoppet Andy Murray tog revansch på världsettan Roger Federer efter finalförlusten i Wimbledonturneringen för en månad sedan. Han fullständigt krossade schweizaren i OS-finalen med 6-2, 6-1, 6-4.

Anna Laurell blev idag historisk som första svenska i OS-boxningen. Hon visade klass direkt i 75-kilosklassen och slog relativt enkelt ut Naomi-Lee Fischer-Rasmussen från Australien. 24-17 slutade matchen, som stundtals var en sluggerfest med många rena
träffar. Laurell inledde första ronden lite trevande (4-4), men var sedan numret större.

Sverige förlorade även den sista matchen i damernas handbollsturnering. Sydkorea var numret för stort och vann med 32-28 vilket innebär att Sverige förlorade samtliga matcher i OS.

Inga kommentarer: