fredag, augusti 17, 2012

100 årsjubilerande Kosta IF står för motståndet i kväll

Det är återigen ikväll dags för ett hett bruksderby mellan Johansfors och Kosta denna gång på Kostas hemmaplan Ekevallen. Det brukar alltid vara prestigeladdade matcher mellan lagen och inte minst i år då hundraårsjubilerande Kosta satsade på, med hemvändare och andra kompetenta spelare, att gå upp i femman. Men den satsningen har på grund av skador och en yttre press fått massor av grus i maskineriet och vi hittar Kosta på först på en femte plats med 20 poäng och laget har elva poäng upp till serieledarna Johansfors. Dock är inte målsättningen att spela i femman nästa år körd då man fortfarande har en stor chans på andra platsen som man får inrikta sig på nu.

JIF har också haft skador och en yttre press, inte minst på grund av att man de senaste åren inte lyckats att ta sig upp till femman. Men i år har man lyckats få den optimala harmonin och vinnarmentaliteten i laget och efter vinsten i seriefinalen förra fredan mot Lenhovda så har Johansfors hela sju poäng ner till kvalplats. Vi har inte vunnit serien på långa vägar än men med sju matcher kvar så har JIF gett sig själva en bra utgångsläge inför fortsättningen.

Kvällens match kommer att bli tuff och spännande. Vi kommer att se ett revanschsuget och laddat Kosta. Det är deras sista chans att närma sig JIF och de har säkerligen matchen i våras i färskt minne då JIF vann med hela 6:2 och det var början till Kostas nedåtgående spiral. De har visserligen börjat jobba sig uppåt men de lider fortfarande av den negativa sviten. Ska bli intressant att se om JIF laddat om batterierna från Lenhovda matchen. Tyvärr hittar jag ingen trupputtagning varken på JIF:s eller Kostas hemsida så det är svårt att veta vilka spelare som är tillgängliga i kväll. Johansforsspelarna Adam Wellrup och Andreas Cornelsen leder skytteligan på 12 respektive 11 mål. I Kosta har vi Goran Petkovic som bäste målskytt med nio mål, på andra plats hittar vi Per Henriksson och Lucas Hedvall som båda har gjort sex mål.

Värt att notera är som jag redan nämnt att Kosta IF fyller 100 år i år. En högaktningsvärd ålder på en förening som är värd all respekt och hyllning. Jubileumsfesten sker nästa lördag med massa aktiviteter på Ekevallen och jag vill passa på att gratulera Kosta IF.

Sedan jag i början på 90 talet regelbundet börjat hålla på Johansfors och se lagets matcher har matcherna mot Kosta varit stora prestigematcher. Dels allmänt med två bruksorter med två mils avstånd från varandra som möts med allt vad det innebär. Spelarna i dem båda lagen var oftare förr knutna till orten dem spelade för och många jobbade på glasbruket i både Kosta och Johansfors. Så att möta antagonisten från det andra bruket var en av höjdpunkterna på året för både spelare och publik. Det hände att det gick vilt till både på plan och vid sidan om. Senare blandades arbetarna och man var inte lika hårt knutna till orten längre. Det skapade andra former av prestige och ingen ville förlora denna match för att sen höra pikarna av arbetskamraterna på jobbet vid nästa arbetsdag. I dag i glaskrisens spår saknar man den egentliga brukskoplingen mer än att det finns någon form av glasverksamhet på orterna. Men derbykänslan finns kvar och jag kan lova att de allra flesta spelarna i lagen ser matcherna mot varandra som ett av de stora matcherna under säsongen och som man absolut inte vill förlora.

För min egen del är det också personligt även om jag aldrig har jobbat på något glasbruk. När jag var liten så var vi ofta i Kosta hos vänner som fortfarande idag bor där. Jag kände många som spelade i den svarta Kostatröjan och visst gnabbades vi innan match. Man visste vad som skulle hända om laget som man höll på förlorade. Det skulle inte gå omärkt förbi om jag säger så. Fortfarande känns det speciellt när det närmar sig match mellan Johansfors- Kosta även om mina vänner för länge sedan lagt sina skor på hyllan. Lagen har ofta spelat i samma serie och följt varandra genom seriesystemet. Sen har det givetvis hänt att båda lagen haft sina storhetsperioder och spelat i en högre division än antagonisterna men förr eller senare så möts dem igen. Naturligtvis tror jag på Johansfors seger i kväll men de kommer bli en mycket intressant match. Tips: 1:2.

Kosta borta under 2000-talet. (hemmalagets siffror först)

2011: 2:3
2010: 0:5
2009: 0:3
2008: 2:1
2003: 0:2
2000: 4:2

Inga kommentarer: