tisdag, januari 31, 2012

Så länge det finns fattigdom fortsätter kampen

I går var jag på årets första fullmäktige i Emmaboda och äntligen, då det gått mer än två månader sen vi lämnade in den, skulle vår Interpellations uppföljning gällade barnfattigdomen få sitt svar. Bakgrunden var vår tidigare Interpellation om hur barnfattigdomen ser ut i vår kommun. Den nya uppföljande kan ni läsa om ni klickar här.

Interpellationen var ställd till Stig Ove Andersson (S) som är socialnämndens ordförande och hans svar är att Socialnämnden tar barnfattigdom på allvar och att man på olika sätt arbetar med att minska följderna av barnfattigdomen. Han nämnde verktyget BBIC (Barnets behov i centrum) som är en viktig del i arbetet med utredningar som gäller barn. Syftet med BBIC är att stärka barnperspektivet och delaktigheten för barn, unga och deras familjer. Systemet ska också skapa enhetlighet över landet samt att förbättra och bibehålla kvaliteten i den sociala barn och ungdomsvården. Han nämner också i sitt svar barnchecklistan som vi i Vänsterpartiet varit initiativtagare till. Den innebär att att alla beslut som fattas ska ha ett barnperspektiv.

Vidare nämnde han så mäter nämnden inkomststandarden av det mått som utvecklats av Statistiska Centralbyrån (SCB) och används i statistik gällande barn och familjer. Det har utarbetats beräkningsformler som används för att komma fram till en norm för vad som är innehållet i levnadskostnader justerade efter familjens storlek. Den normen tar hänsyn till baskonsumtion av t ex. mat och kläder, boendeuppgifter samt eventuella fackföreingavgifter och barnomsorgskostnad.

I Socialnämnden kommer, enligt Stig Ove Andersson, de regelbundet följa utvecklingen av försörjningsstödet och nämnden får från individ och familjeomsorgens försörjningsstödshandläggare kartläggning av hur försörjningsstödet fördelar sig på olika ålder och samhällsgrupper samt hur det påverkar barnen.

Stig Ove Andersson vill omnämna att det finns situationer där familjer med långvarigt försörjningsstöd på grund av särskilda skäl får stöd utöver norm för att ha skäliga levnadsförhållanden. Barn kan få bistånd till aktiviteter, kläder osv utöver normen. Familjer kan också få hyres och elkostnader beviljade utifrån ett barnperspektiv.

Socialnämnden antog under hösten 2011 reviderade riktlinjer för försörjningsstöd. I dessa framkommer att alla familjer med barn där en elavstängning eller avhysning riskera skall kontakt tas med familjen av försörjningsstödhandläggare och handläggare inom barn och familjeomsorgen och en bedömning utifrån barnens bästa ska göras.

Detta var hans svar och som vanligt fick vi svaret från Stig Ove på sittande bord så man hinner inte att sätta sig in i svaret under pågående fullmäktige men jag har ingen annan intention än att Socialnämnden arbetar aktiv med dessa frågor. Vår avsikt med Interpellationen är inte i första hand att kritisera någon i socialförvaltningen utan vår avsikt är att uppmärksamma att barnfattigdomen finns inte bara i storstäderna utan även i vår kommun. Många av besluten som rör frågor som berör välfärden fattas på riksplanet och vi vet vad denna regering har gjort för att öka klyftorna i samhället så att fler har blivit fattiga, hemlösa och fått sina liv förstörda. Men man kan göra en hel del på kommunal och landstingsnivå för att bekämpa fattigdomen och jag är glad att vår kommun mycket tack vare vårt initativ har denna bekämpande i absoluta centrum. Vi vill också uppmärksamma att det finns dem som på fullt allvar påstår att fattigdom inte finns i Sverige och så länge det finns det och så länge människor far illa i vårt samhälle kommer vänsterpartiets kamp att fortsätta.

Inga kommentarer: