lördag, januari 21, 2012

Politisk agenda bakom Juholts avgång

I dag avgick Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Maktspelet inom partiet har krävt sitt offer trots att partisekreteraren Carin Jämtin så sent som i går sa i en presskonferens att VU hade förtroende för Håkan Juholt. Men partiledaren var inte själv med på gårdagens pressträff utan han var på väg till Oskarshamn för att vila upp sig som hon sa. I dag vet vi bättre varför han inte var med även om det anades om orsaken redan i går.

Håkan Juholt må ha sina fel och brister men denna mediedrev som man upplevt har saknat alla rimliga proportioner. Man kan nästa tro att Håkan Juholt mördat eller misshandlat någon. Media har drivit på utvecklingen till dagens avgång på ett systematiskt noggrant och obehagligt sätt som ger en besk smak i munnen. Med olika undersökningar har man gett en negativ bild av Håkan Juholt och allt tyder på att det finns en politisk agenda bakom kulisserna.
Man har nästan dagligen hittat nya saker att skriva om väl underättade av sina ”säkra källor” inom (S). Dessa källor som vill ta över partiet och som genom sitt krypskytte har på alla sätt skadat det socialdemokratiska partiet. Även dessa har sin politiska agenda till sitt läckande beteende till media.

Håkan Juholt är själv ingen duvunge, han var i allra högsta grad inblandad till att Mona Sahlin fick avgå efter valet 2010. Bakvägen bidade han sin tid och väntade på rätt tillfälle att ställa sig till valberedningens förfogande. Det socialdemokratiska partiet har ingen tradition att ha öppna valprocesser. Allt sker bakom stängda dörrar och detta skapar maktintriger som man oftast håller internt men som denna gång orsakade att bägaren rann över och att vi fick inför öppen ridå se en avsatt partiledare i dag.

Juholt har fått ta ansvar för allt och medias ensidiga negativa bild av honom har fått en part att jubla nämligen den sittande regeringen. De har i lugn och ro suttit stilla i båten och fört högerskutan på fortsatt högerkurs. Att det bedrivs samma krypskytteri inom Kristdemokraterna inför deras riksting nästa vecka noteras knappat, Statsministerns olika grodor som hoppar ur hans mun granskas inte, migrationsministern Tobias Billström (m) tveksamma människosyn när det gäller flyktingar noteras men han får inte stå tillsvars för sin politik. Skandalerna inom de privata äldrebolagen har gett eko i Sverige men ansvariga ministrar sitter kvar utan något större drev. För att inte tala om Carl Bildts (m) roll som f.d. ledamot i Lundin Petroleum. Men däremot Håkan Juholt har man förföljt på alla sätt och vis och detta har gett en besk eftersmak för media roll i samhället.

Vi behöver en riktig och stark opposition i Sverige. Inga högersossar som accepterar Borgarnas politik ett år senare, Inga Miljöpartister som gör upp med regeringen. Vi behöver en motkraft till statsministerns Fredrik Reinfeldts arroganta högerpolitik Vänsterpartiet och alla Vänstersocialdemokrater är den enda verkliga oppositionen i dag. Låt inte högersossarna som väntar i kulisserna ta över partiet nu. Det vore förödande för oss som vill ha ett annat Sverige. Låt oss tillsammans arbeta för det regeringsskifte som innebär en ny kurs för Sverige som vi alla längtar efter.

Inga kommentarer: