torsdag, januari 12, 2012

Öppet brev till Torsten Jansson och koncernledningen på OKB

Det här duger inte, Torsten Jansson!

Om du tror att vi i Åfors kommer att stillatigande se på när du släcker ner våra glasugnar, så har du allt hoppat i galen tunna. Du har alla tillgångarna rakt framför näsan men du ser dem inte.

Här finns lojala glasarbetare med hög kompetens och hantverksskicklighet, ett väl inarbetat gäng som tillsammans med våra världsberömda konstnärer står för stor flexibilitet och kreativitet. Åforsandan är känd för gemenskap, sammanhållning och en unik kämparanda. Åfors Glasbruk har alltid visat goda produktionsresultat och god branschsäkerhet. Allt detta tillsammans leder till god företags- och produktutveckling. Stryps dessa förutsättningar undergrävs möjligheterna för hela koncernens framtid.

Låt Åfors få fortsätta att vara en kreativ kittel där idéer kan födas som är till nytta för hela glasriket. Glasarbetartraditionen är kärnan. Tar man död på den försvinner kompetensen som har utvecklats genom generationer. En fullfjädrad glasarbetare snyter man bara inte ur näven.

Åfors Glasbruk med sin unika bruksmiljö intill Lyckebyån är en av de få genuina glasbruksmiljöerna som ännu finns kvar. Detta tillsammans med upplevelsen att få se hur glaset tillverkas i hyttan ger ytterligare en dimension till besöket i glasriket för turisten. Många turister söker just den här upplevelsen på det lilla bruket. ”Ett riktigt bruk” hörs ofta från besökarna. I samarbete med andra aktörer i samhället blir resan till Åfors en unik upplevelse. Om Glasriket fortfarande ska vara ett attraktivt turistmål måste vi vara rädda om mångfalden.

För att driva ett glasbruk måste man ha en kärlek till glaset och till hantverket. Att tjäna ”stora pengar” på ett glasbruk har aldrig varit möjligt. Det som gjort vårt glas världskänt är bl.a. frukter av tidigare ägares mod och entusiasm. Konstnärer har tillsammans med glasarbetarna fått experimentera, där den kreativa processen fått ta tid att mogna, vilket lett till nya säljbara serieprodukter och världsberömt konstglas. Inom glashantverket kan man inte bara se till årsresultat och produktkostnader. Som ägare måste man ha tålamod, vara öppen för nytänkande och lyhörd för de idéer som skapas på verkstadsgolvet.

Vi kräver att ugnarna i Åfors får fortsätta brinna.
Glasbruket är hjärtat i vår bygd. En hel samhällskropp har växt och fått sin näring från detta hjärta. Glasbruket är navet i vår by, grunden för vår identitet och vår stolthet. Stolthet över det glas som produceras här och som fått berömmelse över hela världen. Stolthet över den hantverksskicklighet som vuxit fram här i hyttan genom glasarbetarnas idoga arbete och engagemang.

Släcker du ugnarna i hyttan i Åfors, så är det inte bara glasarbetarna på bruket som drabbas du släcker ner en hel bygd.


ÅFORSGRUPPEN/Jensy Elvung, Gitte Lind

Inga kommentarer: