Gårdagens kommunfullmäktige i Emmaboda blev en lång historia som varade från klockan 18 till 21.30 trots att vi bara hade sju punkter på ärendelistan.
Men vi hade två intressanta teman som inledning och den första var en rapport från bebyggelseantikvarie Lotta Lamke från Kalmar läns museum om Emmabodas kommuns industriarv. Vi fick ett kompendium att ta med oss hem som handlade om denna rapport. Man kan nämna i detta arbete att industrialiseringen av kommunen i huvudsak berodde på tre faktorer.
1. Lyckebyån- Den rinner från norr till söder och längs med ån bildades många industrier med glasbruken i Åfors och Johansfors i spetsen. Även storföretaget ITT Flygt som numera heter, ITT Water & Wastewater i Lindås har sitt ursprung längst med ån
2. Landsvägarna- Transporter av varor och tjänster blev möjligt genom en förbättrad vägstandard genom kommunen. Därför utvecklades många industrier längst med vägarna. Vi har tre stora landsvägar i Kommunen. Väg 25 som går genom norra delen i väst-östlig riktning. Väg 28 går från nord-sydlig riktning, passerar Emmaboda och följer i stort sett Lyckebyån och så väg 120 som också passerar Emmaboda i en öst-västlig riktning.
3. Järnvägen- Emmaboda tätorts utveckling beror i största delen på att en järnvägs knutpunkt med anslutande stationshus anlades här 1876. Det blev början till expansionen av Emmaboda där många industrier anlades som transporterade sina varor på järnvägen.
Den här rapporten syftar till att inventera och bevara våra industriella kulturmiljöer som vi har i Emmaboda kommun. Dessa är en del av vår historia som är väl värda att bevaras. Vi har ju alla tre glasbruken som var och en har en unik miljö, vi har Kyrkeby bränneri som var i drift 1855-1971 där det i dag finns ett museum. Det finns massa andra byggnader som tas upp med det kan jag återkomma till vid ett annat tillfälle.
Det andra temat handlade om det slutliga förvaret av kärnbränslet där representanter från Regionförbundet, SKB (Statens Kärnbränsle hantering) och Oskarshamn kommun informerade oss om deras arbete. Vi står snart inför valet om var vi ska slutförvara kärnbränslet där Oskarshamn och Östhammars kommuner är kandidaterna. Det tekniska sidan av detta arbete kommer jag inte in att gå in på här mer än att avfallskapslarna ska vara intakta i 100 000 år och förvaras en halv kilometer under markytan i bergen. Osäkerheten är med andra ord ganska stor. En intressant sak som Olle Zellman från SKB sa var att strålningen från kärnbränslet endast verkar i 1000 år sen övergår den till att bara vara giftig materia i resterande årtusenden. En intressant egenskap men inte desto mindre farligt.
Frågorna som kom upp till "kärnkraftslobbyn" var b la hur man ska i framtiden om många tusen år veta vad som ligger i kapslarna om man råkar få upp de. Det är en intressant och filosofisk fråga med tanke på t ex hällristningarna och deras budskap som dagens människor inte har kunskapen att tyda. Enligt SKB så arbetar man även med detta för att skapa så tydliga budskap som möjligt. Men det var självklart inget man kunde gardera sig för.
En annan fråga kom från mig och det var att de presenterade en opinionsundersökning som de genomför varje år i Oskarshamn och andra kommuner och i Oskarshamn visar det sig att befolkningen är positiva till att anlägga slutförvaret där om det är det bästa och säkraste stället. Över 80% är positiva och jag frågasatte lite om den siffran och undrar hur de kom fram till det.
Svaret var att de lät ett opinionsföretag genomföra undersökningen och att de inte var några påtryckningar alls från SKB sida. Jag tycker nog att siffran är lite väl högt och nog borde det finnas mer kritiker till avfallshanteringen även i Oskarshamns kommun. Men de kunde garantera att detta var korrekta genomförda undersökningar.
Min nästa fråga var en direkt följdfråga och det handlade om det fanns någon som helst debatt kring dessa frågor i Oskarshamn eftersom det är så tyst kring detta. Representanten från Oskarshamns kommun sa att han skulle välkomna kritiska röster men debatten finns inte i den utsträckning däremot diskuterar politiker och allmänhet flitigt kring detta ämne.
Fullmäktige i Emmaboda ska för övrigt åka på studiebesök till SKB:s anläggning i Oskarshamn lördagen den 21 mars. Det kommer att bli en spännande dag för även om jag är en kärnkraftsmotståndare och detta med avfallshanteringen är en del av min kritik är ändå viktigt att få en inblick i denna verksamhet.
2 kommentarer:
Det gäller för SKB att ställa frågan på rätt sätt, då får de också önskat svar. Vet inte hur frågan ställdes denna gången, men ett gammalt trick är att börja med några knepiga kunskapsfrågor. Då känner den utfrågade sig dum och "låter kompetensen råda".
Frifräzar'n
Precis. Det var de jag undrade med mina frågor och det var det som de egentligen sa.
Det finns ingen debatt om förvaringen och det vet vi ju hur det är om en sanning får råda så blir resultatet därefter positivt för den sanningen.
Skicka en kommentar