onsdag, mars 11, 2009

Mathållningen är en kommunal kärnverksamhet

Maten och måltiden har en central funktion för hälsa och välbefinnande. Vi vet att en varierad och allsidig kost har positiva hälsoeffekter och minskar riskerna att utveckla olika sjukdomar. Visst är det så och det har också betydelse för aptiten att känna doften av vällagad mat och att få äta tillsammans med andra vid ett dukat bord.

En väl fungerande måltidsverksamhet påverkas bland annat av vilka kvalitets kriterier som används vid upphandling och hur kvalitetsarbetet bedrivs.

Vad är då viktigt? Att privatisera verksamheten? Givetvis inte, det handlar om att ta vara på personalens kompetens och engagemang för att höja kvaliteten vid måltiderna. För Vänsterpartiet i Emmaboda kommun behövs ingen konkurensbehandling av vår måltidsverksamhet.

Vi har professionella och engagerad personal i vår kommun därför är vi inte oroliga för den ”offentliga måltiden” varken nu eller i framtiden.

Men varför detta ställningstagande? Alla är vi skattebetalare i vår kommun oavsett politisk färg, vilket medför i sin tur fortsatt insyn i den offentliga verksamheten och därför har vi beslutat att återta mathållningen i Emmaboda och Lindås från och med nästa år.

Att konkurrensutsätta nuvarande verksamhet är detsamma som att underkänna densamma. Vänsterpartiet i Emmaboda kommun vill inte avveckla verksamhet utan snarare utveckla den offentliga befintliga verksamhet. Det är viktigt att ha all matverksamhet samlade under ett och samma tak för de äldre, barn, elever och andra som nyttjar maten som lagas i våra kök.

Valfriheten för vänsterpartiet i Emmaboda handlar inte om vilka driftsformer som verksamheten bedrivs i utan snarare att resurser läggs där man får mest nytta av det och att bevara och öka medbestämmandet för våra unga och gamla som äter vår mat. Den privata fickan är redan tillräcklig stor.


Uttalande antaget på Vänsterpartiets årsmöte i Lindås 5 mars 09

2 kommentarer:

Mats sa...

Hoppad kvaliteten blir bättre än maten i Tingsryds kommun som är den sämsta jag ätit de senaste 20åren.

Nicke Grozdanovski sa...

Vi siktar på att ha den bästa kvaliten i våra kök.