onsdag, mars 11, 2009

Kommissionen tar alla chanser att slippa insyn

EU-parlamentet debatterade i går EU-kommissionens förslag till nya öppenhetsregler, som kommissionär Margot Wallström kallar ett steg framåt. Men Vänsterpartiet anser att de nya reglerna minskar öppenheten i EU.

Bland annat innehåller förslaget en ny definition av vad som är en allmän handling: Handlingar ska endast vara allmänna om de är formellt överlämnade till en mottagare. I Sverige är istället en handling allmän så fort den kommit till eller förvaras på en myndighet.

Kommissionen vill utesluta hela grupper av handlingar från offentlighet, såsom konkurrenslagstiftning och statsstöd. I Sverige är grundregeln att alla handlingar är offentliga, sekretessen är undantag.

Den europeiska ombudsmannen är också kritisk mot kommissionens förslag. I ett öppet brev till Margot Wallström säger han att den nya definitionen snarare förstärker än motverkar lobbykulturen som råder inom EU:s institutioner.

- Tyvärr tar kommissionen alla chanser att slippa insyn, och ännu mer pinsamt är det att Margot Wallström försvarar försämringarna, säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker.

Omröstningen om öppenheten är planerad till i dag klockan 12-13.

Inga kommentarer: