lördag, mars 14, 2009

Det behövs 14 miljarder extra till kommunerna

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, är bestört över de nya uppgifterna från konjunkturinstitutet om att det behövs ytterligare 14 miljarder till kommunerna nästa år för att behålla de kommunala jobben.

- Det är i välfärdssektorn vi riskerar att få se den största krisen de närmaste åren. Enligt konjunkturinstitutet krävs 14 miljarder i tillskott till kommunerna för att hålla kvar sysselsättningen på nuvarande nivå. och då ska vi komma ihåg att regeringen har förstärkningar på enbart 1,6 miljarder nästa år för kommunerna som redan är inräknade i de nya prognoserna från KI, säger Ulla Andersson.

Vi har tidigare föreslagit satsningar som innebär att man satsar på nya jobb inom välfärden. Nu ser vi istället hur pengarna knappt ens räcker till för att behålla de förskollärare, vårdbiträden och lärare som finns idag Regeringen har genomfört stora skattesänkningar istället för att satsa på välfärden. Det är ett vägval som kommer att innebära att krisen fördjupas, och att välfärden urholkas ytterligare under nästa år. Socialbidragen beräknas också öka med upp till fem miljarder nästa år.

- Det är en logisk följd av att man jagat ut människor ur a-kassan och sjukförsäkringen. Nu hotas jobben i välfärden genom regeringens kortsiktiga jakt på sjuka och arbetslösa. Vänsterpartiet föreslår istället att man skjuter till de pengar kommunerna behöver för att upprätthålla sin viktiga verksamhet. Vägvalet mellan skattesänkningar eller satsningar på jobb och välfärd är mer avgörande än någonsin idag, säger Ulla Andersson.

Inga kommentarer: