tisdag, mars 17, 2009

Medveten attack mot välfärden

Kommuner och landsting utför det som vi kallar kärnan i vår välfärd. De ansvarar för skola, äldre-, barnomsorg, vård och annan verksamhet som är nödvändigt för människors behov. I finanskrisernas spår så råder ekonomisk härdsmälta ute i våra kommuner. Hoten mot verksamheterna är påtaglig och vi har en regering som inte ger en krona till att öka på statsbidragen ut till landets kommuner. Resurserna krymper och det innebär att man är tvungen att skära ner på kärnverksamheten och det drabbar de som verkligen är i behov av vård och omsorg.

Det är en medveten strategi från våra borgerliga politiker som nästan aldrig talar positivt om den kommunala verksamheten utan hela tiden vill sätta dessa under konkurrensens hårda lupp och vars politik går ut på att mer eller mindre slå sönder den offentliga sektorn. I deras värld blir de äldre, elevernas, barnens och andra som i dag ingår i vår välfärdssamhälle situation bättre bara verksamheten utförs helst av andra aktörer än av kommunerna.

Hur ska man annars förklara dagens debattartikel som två kristdemokrater, äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och Monica Bengtsson, gruppledare i Kalmar kommun, har i tidningen Östran där de båda är förundrade om varför inte fler kommuner i Kalmar län har sökt de sk LOV pengarna. LOV betyder = Lagen om valfrihet och betyder att kommuner kan söka pengar för att förbereda ett införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen. Vi i Emmaboda får oss en känga för att vi inte sökt pengar till detta. Anledningen är att vi har full tilltro till vår egen äldreomsorg och vår personal och vill påverka och utveckla denna redan bra verksamhet till att bli ännu bättre. Där ger oss inte den borgerliga regeringen någon hjälpande hand med ekonomin utan för de är det viktigare att införa LOV pengar.

När man läser denna debatt artikel slåss man av en förakt för kommunal verksamhet som genomsyrar artikeln. För kristdemokraterna handlar valfrihet enbart om vilka aktörer som ska råda på marknaden. De tror inte att den verkliga valfriheten som innebär att den äldre kan påverka sin vardag kan ske i den kommunala verksamheten. Jag jobbar själv inom detta i Emmaboda kommun och även om allt inte är perfekt så är de ändå bra kvalitet i vår äldreomsorg och det utan att vi sökt några LOV pengar. Verklig valfrihet är inte rätten att välja bland ett antal hemtjänstföretag. Verklig valfrihet är rätten att ha inflytande över vilken hjälp man får, hur den utförs och av vem.

Men detta är som jag skrev innan en medveten strategi från de borgerliga partierna i alla nivåer. De stjälper den offentliga verksamheten med alla dess personal som jobbar i den till förmån för andra aktörer. De pratar om sin skattesänkarpolitik och att si och så många har fått så och så mycket i plånboken efter sänkningen. Vad de däremot inte säger är att för varje öre som sänks i skatt så förlorar den offentliga sektorn i andra änden. Men Maria Larsson och hennes kristdemokrater lägger i dessa kommunala kristider sin energi på att förespråka LOV pengar i stället för att lägga sin kraft för att förbättra den kommunala välfärden. Men i stället skriver de i artikeln:

"De kommunpolitiker som lever nära de äldres verklighet har dock förstått fördelarna med den här reformen och det vill vi kristdemokrater både berömma och omfamna."

Jag är så trött på borgerliga politiker som inte sätter något värde i den kommunala sektorn, det är precis som det vore något ont och stelt där de dessutom känns som de tror att vi bedriver någons slags förvaring för äldre människor och de inte alls har något att säga till om. Detta är ett hån mot en hel personalgrupp som gör ett fantastiskt jobb i Emmaboda kommun och i övriga kommuner i Sverige. Kom i håg att den offentliga sektorn är vår sektor som vi alla har inflytande över och som inte bedrivs av något vinstintresse.

Läs Kristdemokraternas artikel

Inga kommentarer: