torsdag, mars 19, 2009

Skulle ett antisemitisk parti uppmärksamma Kristallnatten?

Den senaste tidens har outgrundliga attacker mot Vänsterpartiet skett med anklagelser om att partiet skulle vara antisemitiskt. Detta för att vi kritiserar Israels krigföring och ockupationspolitik gentemot Palestinierna. Dem som påstår något sådant är ute på djupt vatten och ser bara det de vill se. De är ute efter att skada partiet och att släta över Israels brott mot mänskligheten. Dessutom gör de judarna en björntjänst genom att släta ut ordet antisemit och göra den mindre laddad än vad det är.

Antisemitism är en rasistisk åskådning som går ut på att misskreditera judarna och dess religion. Som alla andra rasistiska åsikter måste antisemitismen bekämpas vart den sticker upp sitt fula tryne. Det gör vänsterpartiet och Ung Vänster hela tiden, men tydligen vill vissa högergrupper inte förstå detta alls. Det är ingen slump att det är vi i vänstern om arrangerar manifestationer till minne av Kristallnatten den 9 november varje år med risk för att bli attackerade av nazister som så skedde i t ex Kalmar i fjol. Skulle ett antisemitisk parti uppmärksamma Kristallnatten?

De som anklagar oss för antisemitism ska vara väldigt försiktiga med sin kritik. Nu ställer sig plötsligt Sverigedemokraterna på deras sida och det är inte för att de är speciellt judevänliga, utan att de ser en arena för sin snedvridna syn på det mångkulturella samhället och få utlopp för sin islamofobi. Man borde städa upp i sina egna led först innan de kommer med sina påhopp.

Slutligen vill jag här delge er ett tal av Ung Vänsters ordförande i Kalmar Emmy Axelsson som hölls i Kalmar 9 november 2008 till minne av Kristallnatten:

Vi minns Kristallnatten som mörk och oviss. Under denna natt, för sjuttio år sedan, angreps judar över hela Tyskland. Tiotusentals deporterades av den främlingsfientliga regimen som då styrde Tyskland med en järnhand.

Det var sjuttio år sedan, men det finns fortfarande etnisk rensning. Det finns fortfarande främlingsfientlighet. Det finns fortfarande järnhänder.

Man vill ju gärna tro att "det där var så längesedan, det händer inte längre", men tyvärr så är det inte så. Kristallnatten får inte glömmas av den anledningen att det var en regim som verkställde orden att deportera ett folk. Den får inte glömmas, för det var början på det största folkmordet i historien. Det finns fortfarande regimer som eldar på främlingsfientliga element och som hetsar folkgrupper mot varandra.

Det var inte så längesedan det hände i Jugoslavien och det är många av oss som minns det. Kristallnatten kan vi läsa om i våra historieböcker, men ibland behövs det mer än så för att vi ska få vetskap om de fasansfulla händelser som har hänt, händer och kommer att hända.

Vem är det idag som är den så kallade "boven"? Judarna anklagades för att undergräva ekonomin i Tyskland och därför utsågs de till syndabockar. Vem är det då idag man målar upp som skurk?

Det är väl ändå muslimer som oftast målas upp som bovar. Efter den 11 september utlyste USA någon form av undantagstillstånd i hela världen och plötsligt kunde varenda muslim anklagas för att vara terrorist, bara på grund av sin religion och sitt ursprung. Före Sovjetunionens fall förföljdes människor där pga sina åsikter. I Kina händer det än idag. Exemplen är många.

Vi gör den här manifestationen idag för att försöka stoppa all främlingsfientlighet. Vi vill minnas Kristallnatten som en av de största tragedierna i vår historia, men vill också understryka att regimer och människor än idag svartmålar folkgrupper.

Vi riktar oss till ALLA. Vi kan själva stoppa den där osäkerheten som vi kanske har inom oss. Istället för att ogilla och skaka på huvudet åt religioner och folkgrupper så kan vi försöka att förstå. Lära oss av andras upplevelser och uppfostran. Att inte ha förutfattade meningar om någon. Att fråga själv och bilda oss en egen uppfattning.

Den som är trygg och säker i sig själv behöver inte vara rädd för det som är främmande och okänt. Vi är människor med samma värde oavsett ursprung, åsikter och religioner! Vi ska visa att vi värdesätter varandra.

Så därför skulle vi nu vandra genom staden i ett tyst fackeltåg för att göra oss påminda om den hemska natten vi kallar Kristallnatten och för den främlingsfientlighet som fortfarande existerar. Av säkerhetsskäl stannar manifestationen vid denna stund på Larmtorget i Kalmar. I stunder som denna förstår vi att det är en riktig och mycket viktig kamp som vi måste föra.

Stoppa främlingsfientligheten, Fridlys människan!

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Den senaste tidens har outgrundliga attacker mot Vänsterpartiet skett med anklagelser om att partiet skulle vara antisemitiskt."

Var då? Jag har bara läst om att partiet anklagats för att inte ta antisemitism på allvar.

"Detta för att vi kritiserar Israels krigföring och ockupationspolitik gentemot Palestinierna."

Nej, vänsterpartiet har kritiserats av helt andra skäl. Framför allt har kritiken kommit för att Ohly angivit en antisemitsk blogg som sin favorit.

"Antisemitism är en rasistisk åskådning som går ut på att misskreditera judarna och dess religion. Som alla andra rasistiska åsikter måste antisemitismen bekämpas vart den sticker upp sitt fula tryne. Det gör vänsterpartiet och Ung Vänster hela tiden, men tydligen vill vissa högergrupper inte förstå detta alls."

Hur kommer det sig då att vänsterparitet inte tar avstånd när antisemitismen kommer från Jinge?

Nicke Grozdanovski sa...

Anonym: Då har du inte läst alla beskyllningar. Det finns anklagelser om att vänstern skulle antisemitisk från Högerhåll.

Punkt två: det är riktigt att det var där allting började. Men det är inte där kritiken handlar om i dag utan det handlar om vår kritik mot staten Israels krigföring.

Punkt tre: Jinge är ingen antisemit däremot har det förekommit som jag förstår tendenser till antisemitiska kommentarer på hans blogg som han tagit bort och dessa tendenser har vi i partiet tagit avstånd i från.
Men att skylla ett parti för att vara antisemitiska pga vissa kommentarer är väl ganska magstarkt när vi för övrigt kämpar för allas människors lika värde och uppmärksamma Kristallnatten varje år

Björn Nilsson sa...

Den som dammsuger världen efter saker som verkar antisemitism kommer förmodligen att hitta en del som med livlig fantasi och fräckt uppsåt kan påstås vara antisemitism. Det spelar ingen roll hur antinazistisk och antirasistisk du är (som Jinge) - anklagar du Israel för krigsbrott och rasism kommer du själ att anklagas för att vara antisemit. Men för att komma någon vart därvidlag måste man på något sätt försöka få tyst på de som kritiserar vad Israel håller på med. Och det går inte. Amnestys senaste rapport om vad israelserna gjorde en Gaza är bara en i raden. Man har gjort en rasist till utrikesminister. Landstölderna fortsätter. Därav de alltmer desperata skriken om "antisemitism" från den skara som uppträder som staten Israels förlängda arm i bloggvärlden. De klarar helt enkelt inte av att som tidigare skrämma folk till tystnad.

Ett tips som jag hoppas du inte behöver ta till Nicke, men skulle de här figurerna bli för påflugna så kan du införa moderering av kommentarer. Upptäcker de att de inte kommer igenom i kommentarsfunktionen om de är dumma så gör de sig inte besväret att skriva mera. Det är min erfarenhet. Jag undrar om det sitter någon någonstans och kollar vilka bloggare som har öppna kommentarer och vilka som sätter stopp och därmed är lönlöst att skriva till?

Nicke Grozdanovski sa...

Din analys är helt riktigt Björn. Det är lättare att ta bort fokus på krigets resultat genom att anklaga ett parti för antisemitism.

Jag har inte behövt ta till kommentator modering än och ska behöva göra det heller. Ingen har hittills varit nära att bli bortplockad heller. Men skulle antisemitiska, andra rasistiska eller olika ohyfsade inlägg komma så åker de direkt till papperskorgen.

Jag har dock funderat på att icke anonyma inlägg inte får göras på bloggen men har ändå valt hittils att låta bli att göra något åt det.

Anonym sa...

http://www.expo.se/2009/48_2484.html

Nicke Grozdanovski sa...

Den artikel som anonym hänvisar från Expo som jag för övrigt har som länkfavorit på min blogg visar på två saker. Att det finns omdömeslösa vänsterpartister men framför allt att partiet reagerar på sånt och stävjar det.

Ännu ett bevis på felaktigheten i påståendet att vänstern inte skulle ta antisemitismen på allvar