söndag, juli 27, 2008

Skymning över nejden

Snart är juli slut och det har nu gått mer än en månad sedan sommarsolståndet inträffade och det märks att det börjar bli lite lite mörkare nu om kvällarna för oss som bor i Södra Sverige. För ni som bor i norra Sverige är det fortfarande midnattsol som råder. Skymningen börjar återvända igen och påminner oss om att vi rör oss mot höst. Man pratar om fyra olika begrepp när det gäller skymning.

Nautisk skymning (solen 12 grader under horisonten - man kan då inte längre navigera mot en sjöhorisont).

Astronomisk skymning (solen 18 grader under horisonten - då är himlen fullständigt mörk)

Amatörastronomisk skymning är ett informellt begrepp och gränsen för den går ungefär då solen ligger —15° i förhållande till horisonten. Då är himlen ännu inte helt mörk, men tillräckligt mörk för alla utom de allra mest krävande himmelsobservationerna.

Men det som man i dagligt tal kallar skymning är den borgerliga skymningen, som börjar vid solnedgången och slutar då solen är 6 grader under horisonten. Då börjar de ljusaste stjärnorna framträda, och man kan inte längre läsa utomhus utan artificiell belysning.

För gryning är begreppen detsamma fast tvärtom.

Att bevittna när solen går ner eller upp är bland det vackraste man kan uppleva. Denna färgprakt som bjuds är verkligen enastående. Att solen själv och naturen skimrar i orange och andra starka färger som lila och rosa vid soluppgång och solnedgång beror på att olika delfärger i solljusets spektrum bryts olika mycket vid genomgången av atmosfären.

Man upplever solens nedgång och uppgång olika beroende var på jorden man befinner sig i. Ju närmare ekvatorn ju snabbare går solen upp eller ner och tvärtom ju närmare polerna man kommer. Norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln kan som ni alla vet vissa tider på året skymning råda flera dagar i följd. Andra tider på året råder hela dygnet natt. Ett halvår senare är det dag hela dygnet. Det är de vi kallar för midnattsol.














Skymning över Lyckebyån, Vissefjärda. Taget utan blixt kl.22.06













Skymning över ER-sjön, Emmaboda
Taget med blixt kl. 22. 37








Just nu kan man se planeten Jupiter lågt i söder när det skymmer för att sen övergå till natt . Det är den ljustarka pricken i mitten av bilden. Taget kl. 22.42

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det första kortet var så "himmelskt" vackert *L*

Nicke Grozdanovski sa...

Det är helt underbara färger på den översa kortet. Det blir en vacker närmast lite spöklik skimmer som bjuds. Tycker också att molnen påminner mig lite om norrsken med sin böljande mörkblåa färg.

Björn Nilsson sa...

Det finns även "gudars skymning" - jag är dock osäker på var solen antas befinna sig enligt detta begrepp. Möjligen har den gått och gömt sig. Men bilderna var vackra!

Nicke Grozdanovski sa...

Gudars skymning låter som när man är på väg att lämna det jordiska
därför har du rätt i att solen säkert gått och gömt sig och att färjekarlen Charon har anlänt för att hämta en i mörkret