tisdag, juli 29, 2008

Vänsterpartiet på Europride 2008

Idag inleder partiordförande Lars Ohly (v) ett heldagsseminarium om hatbrott, diskriminering och samkönat partnervåld. Under seminariet på Pride House kommer experter från Europa ge en överblick på utvecklingen av arbetet mot våld.

- Det här handlar om en demokratifråga för mig. Det ska vara fullkomligt självklart att alla människor har rätt till sina liv, sin säkerhet och sin stolthet. Tyvärr ser det inte ut så och det pågår dagliga kränkningar av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Lars Ohly (v).

- Ansvaret för de hot och det våld som drabbar hbt-personer vilar på hela samhället. Människor startar upprop för att ”rädda äktenskapet” men tiger när personer hotas, misshandlas och till och med mördas. Vi måste synliggöra sambanden mellan hatbrott och reaktionära krafters ständiga ifrågasättande av våra rättigheter. Får man säga vad som helst, finns alltid de som också anser att man får göra vad som helst, fortsätter Lars Ohly.

I Pride House under tisdagen anordnar vänsterpartiet även en paneldebatt om vikten av en förbättrad sex- och samlevnadsundervisning i skolorna. Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson leder debatten.

Under resten av veckan deltar vänsterpartiets politiker inne i Pridepark i Tantolunden:

Onsdag 30 juli:
17.00 Marianne Eriksson, distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm och Birgitta Sevefjord, oppositionslandstingsråd Stockholms landsting
18.00-20.00 Josefin Brink, riksdagsledamot

Torsdag 31 juli:
16.00-18.00 Hans Linde, riksdagsledamot
17.00 Karin Rågsjö, kommunfullmäktigeledamot Stockholms stad

Fredag 1 augusti:
16.00 Håkan Jörnehed, landstingsledamot Stockholms landsting
17.00 Ann Mari Engel, kommunfullmäktigeledamot Stockholm stad
18.00 Lars Ohly, Vänsterpartiets ordförande

Lördag 2 augusti:
Genomförs den traditionella Pridefestivalen. I fjol var det över 50 000 personer som deltog och vänsterpartiet hade en stor sektion. I år satsar vi på att bli ännu fler i vår sektion som kommer ledas av en stor utsmyckad musikbil! Paraden börjar 13.00 i Humleträdgården så se till att vara på plats i tid! Paraden går vi i för att manifestera vårt stöd för HBT-personers rättigheter och för ett samhälle präglat av mångfald. Kom med du också! Du kommer få ett minne för livet.


Efter paraden finns Lars Ohly, Vänsterpartiets ordförande och Ida Gabrielsson, Ung Vänsters ordförande, på plats i Pridepark.

Söndag 3 augusti:
18.00 Håkan Jörnehed, landstingsledamot Stockholms landsting och Karin Rågsjö, kommunfullmäktigeledamot Stockholms stad

2 kommentarer:

Anonym sa...

Prajderiet. Spyfärdig på alltihop. Makthavarna vet inte till sig i sin iver att hopa ynnestar över dethär jiddret. En helt vanlig vit heterosexuell HIV-negativ man från socialgrupp 3 är däremot inte värd ett ruttet, det ser man ju gång på gång. Överklassjippo!!!

Nicke Grozdanovski sa...

Alla människor är lika mycket värda oavsett klass, kön, sexuell läggning, religion.

Med tanke på att två kyssandes män blev knivskurna i förgår och hatbrotten mot homo-bi och transpersoner ökar så behövs verkligen att man uppmärksammar dessa människors rätt till sina livsval.

Vi i vänsterpartiet arbetar mycket med att minska klassklyftorna och att alla människor ska känna ett människovärde. Det viktigaste i det arbetet är att man inte ställer grupper mot varandra. Det ena ska inte utesluta det andra. Därför är även en vanlig vit heterosexuell HIV-negativ man från socialgrupp 3 lika mycket värd som människor med andra livserfarenheter och livsval.

Hoppas att du kan se det så också.