onsdag, juli 02, 2008

Södra Öland, Del 1

I går gjorde jag och Tornado en resa som tog oss till Södra Öland med Långe Jan som slutmål. Resan ner gick via Östra vägen som inte är lika trafikerad som den västra som även heter länsväg 136 som vi tog på vägen hem. Öland har man varit många gånger men det bjuder på nya upplevelser varje gång man är där så även i går. Denna bild serie skildrar resan ner.






Gråborg som är Ölands största fornborg fick sin nuvarande storlek under 1100-talet, efter att ha byggts ut i etapper med start under järnåldern. Det inre av borgen är numera gräsbevuxen, borgens form är elliptisk och är i storlek ungefär 210 gånger 160 meter.
















Tornado följer intresserad spår som leder till Gråborgs nutida invånare.











Två av de fyrbenta invånarna som idag behärskar Gråborg





Ruinen av Sankt Knuts kapell finns 200 meter från Gråborg och visar Borgens stora betydelse för ölänningarna under medeltiden. Kapellet uppfördes under 1100- talet och namnet har varit helgat åt den danske helgonkonungen Knut som blev dödad i ett uppror i danska Odense år 1086











En av Ölands många kyrkor, Sandbys vackra kyrka








Inbjudande badplats vid Gårdby. Vattnet var lite väl kallt när vi doppade fötterna i men det var ändå skönt och känna vattnet runt benen.













Tornado tyckte nog att sanden var lite konstig först, men sen vande hans sig vid det.







Den otroligt häftiga Kvarnvallen i Hulterstad. Känns som man var på Copacabana i Rio de Janerio. Lägg märke till havsremsan som du kan se i mitten av bilden. Hoppas de har snabba bollkallar under matchen för bollen kan flyga långt utanför planen. Fast o andra sidan är det lätt o hitta i det öppna landskapet.










Hulterstads AIK tränar inför hösten i Kalmarsexan. Efter lite forskningar så har jag kommit fram till att Hulterstad ligger på tredje plats i serien med 16 poäng.









Seby på Södra Öland.












Det finns inte mycket som är mer fascinerande och fantasieggande än öppet hav. Detta kort är taget på Seby.

2 kommentarer:

Anonym sa...

HAMMARBY!!!!!
Det går ett program om Grönborg mm nu på svt2 01:40 Den svenska järnålder, 25/1

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för tipset.Jag jobbade då tyvärr så den missade jag, Den kanske går i repris, ska kolla upp det.

med kamratlig hälsning